Afbeelding
Foto: Pexels

Hoe kun je ervoor zorgen dat een ongeluk je financieel niet schaadt?

13 november 2023 om 12:03 Partnercontent

Kom je regelmatig bij klanten over de vloer? Of reizen je medewerkers stad en land af om producten of diensten te leveren bij mensen en/of bedrijven? Dan ben je veel onderweg. Je houdt er misschien geen rekening mee, maar de kans op een ongeluk is in dat geval een stuk groter. Omdat een ongeluk de nodige financiële gevolgen voor jou en je bedrijf kan hebben, is het verstandig om hier iets tegen te doen. Veel ondernemers weten alleen niet wat ze kunnen doen. Daarom helpen wij je in deze tekst om ervoor te zorgen dat een ongeluk je financieel niet schaadt.

Verzeker je wagenpark goed
Als je betrokken raakt bij een ongeluk, loopt je auto schade op. Omdat het om materiële schade gaat, is dit misschien niet iets waar jij je zorgen om maakt. Begrijpelijk, want het is belangrijker dat de inzittenden ongedeerd zijn. Besef je alleen goed dat schade aan een bedrijfsauto behoorlijk in de papieren kan lopen. Zo kan een auto total loss verklaard worden, waardoor je hem moet vervangen. Reden genoeg om als ondernemer je wagenpark goed te verzekeren.

Bedrijfsauto’s moeten minimaal verzekerd worden voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Je bent hiermee verzekerd voor schade die je met het voertuig bij anderen aanricht. Schade aan je eigen auto valt niet binnen de dekking van deze verzekering. Een ongeluk kan je in dat geval financieel schaden, zeker als het om grote schade gaat. Hier hoef je niet bang voor te zijn als je een allrisk verzekering voor je auto afsluit. Een verzekeraar vergoedt dan ook schade aan je eigen auto. 

Sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af
Bij een ongeluk blijft het soms beperkt tot blikschade, maar er kan ook letselschade ontstaan. Als je het voertuig zelf bestuurde, kun je mogelijk langere tijd niet werken. Ben je zzp’er? Dan komt er in deze periode misschien helemaal geen geld binnen. Je moet in dat geval teren op je eigen geld. Voor een korte tijd is dit geen probleem, maar het wordt minder leuk als je een paar maanden niet kunt werken. Dit voorkom je door je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.

Sluit je als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af? Dan ben je verzekerd als je door een ongeluk langere tijd niet kunt werken. Je verzekeraar keert dan iedere maand een bedrag uit, waardoor je niet (volledig) hoeft te teren op je eigen vermogen. Het verzekerde bedrag en de mate van arbeidsongeschiktheid zijn van invloed op de hoogte van de uitkering. Word je voor 80 procent arbeidsongeschikt verklaard? Dan keer je verzekeraar maandelijks ook 80 procent van het verzekerde bedrag uit.

Denk ook aan je personeel
Sommige bedrijven hebben meerdere auto’s op naam staan. Als dit ook voor jou geldt, rijdt je personeel hier misschien ook in. Zij kunnen ook betrokken raken bij een ongeluk en dat kan je financieel net zo goed schaden. Komt een medewerker in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) terecht na een ongeluk? Dan ben je hier als werkgever verantwoordelijk voor. Zo moet je de persoon in kwestie de eerste 10 jaar bijvoorbeeld verplicht een WGA-uitkering betalen. Omdat dit je behoorlijk veel geld kan kosten, is het verstandig om je hiervoor te verzekeren. Dit doe je door een WGA Eigenrisicodragersverzekering af te sluiten. Je bent dan in ieder geval verzekerd voor de WGA-uitkering die je als werkgever aan een werknemer moet betalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie