Afbeelding
Foto Dreamstime

Infrarood vloerverwarming: duurzame warmte in nieuwe tijden

28 maart 2023 om 13:55 Partnercontent

Waarom zou je de voorkeur geven aan infrarood vloerverwarming? Je bent je er ongetwijfeld van bewust dat de prijzen voor aardgas een grote verandering hebben ondergaan. Enerzijds zijn ze enorm gestegen, wat voor heel wat mensen voelbaar is in hun rekeningen en voor een zekere onrust zorgt. Anderzijds zijn er ook veel schommelingen in de tarieven, wat onzekerheid geeft. Als je op zoek bent naar een alternatief voor het verwarmen met gas, ben je zeker niet de enige. Daarom zetten we even uiteen waarom je kan kiezen voor infrarood vloerverwarming. De laatste jaren hebben zich vele grote veranderingen voorgedaan in onze wereld. We leven nu in een nieuwe tijd en dat vraagt dat om aanpassingen. Niet alleen voor ons eigen welzijn maar ook voor het milieu, wat uiteindelijk de dagdagelijkse omgeving is waarin wij leven. De staat van onze leefomgeving bepaalt mee aan onze toekomst. We dragen dus een belangrijke verantwoordelijkheid als mensen.

Ecologisch bewustzijn

De duurzaamheid van het gebruik van gas is sterk betwistbaar. Het opboren en verbranden van aardgas zorgt ervoor dat er heel wat CO2 vrijkomt. Het gevolg hiervan is dat de aarde letterlijk opwarmt door het broeikaseffect - een ecologisch thema dat reeds lange tijd aangehaald en besproken wordt en tevens voeten in de aarde heeft. Bovendien ontstaan er bij het winnen van aardgas lokale aardschokken en verschuivingen in dit gebied, met als gevolg potentiële schade aan de woningen die zich in het aardgasveld bevinden.

Infrarood stralingswarmte: hoe werkt het?

Een excellent alternatief voor gas is verwarmen via infrarood stralingswarmte, een moderne manier van het direct verwarmen van personen en objecten. Wanneer de stralen in aanraking komen met een oppervlak, geven zij daar rechtstreeks warmte af, waardoor de persoon of het object een deel van deze warmte in zich opneemt. De gelijkmatige warmte die wordt verspreid maakt de gevoelstemperatuur heel aangenaam. Omdat er geen tussenkomst is van lucht zoals bij klassieke verwarmingssystemen, is de luchtvochtigheid lager en heb je minder last van de verspreiding van huisstof ten gevolge van luchtstromingen. Je ontloopt daarnaast ook hoge onderhoudskosten en bespaart heel wat energie en geld.

Warmtepomp of infrarood?

De zoektocht van mensen naar een andere manier van verwarmen dan met gas, leidt hen vaak naar de warmtepomp. Er is echter ook een alternatief voor de warmtepomp. De reden hiervoor is dat, hoewel de warmtepomp ook een optie is, in sommige gevallen elektrische vloerverwarming nog geschikter is. Elektrische amorfe infrarood vloerverwarming zorgt voor een aangename, comfortabele warmte, waarbij je ook plaats bespaart en relatief lage kosten hebt. Je hebt geen ketel, warmtepomp of radiatoren meer nodig. Duurzaamheid en comfort voor jezelf én voor de wereld; doe je mee?

advertentie
advertentie