De huidige eigenaren van Broekbergen: Henk den Boon en Els Kruidenier
De huidige eigenaren van Broekbergen: Henk den Boon en Els Kruidenier Mieke Tollenaar

Broekbergen kan na 14 jaar eindelijk verder

Overig Deel je nieuws

Eind december 2020 gaf de gemeenteraad unaniem goedkeuring aan herbestemming van de historische buitenplaats Broekbergen in Driebergen. Drie mensen dienden echter bezwaar in bij de Raad van State. Deze heeft op 26 januari 2022 alle bezwaren ongegrond verklaard. Nu staat het de familie Den Boon, die 14 jaar geleden eigenaar werd van Broekbergen, niets meer in de weg om hun plannen te realiseren.

De geschiedenis van Broekbergen gaat terug tot vóór 1700. Ze werd gebruikt als lusthof waar het voor de vermogende eigenaren goed toeven was als tegenpool van de destijds al drukke stad Utrecht.
In 1875 kwam de buitenplaats in handen van de Zusters Benedictinessen. Zij stichtten er het slotklooster Arca Pacis. In hun opdracht werd in 1883 een kapel met klokkentoren gebouwd, de kloostertuin ommuurd en het hoofdhuis vergroot. In 1965 werd de kapel vervangen door de huidige kapel, het oude zusterhuis werd vervangen door carrégebouwen.

Nadat de zusters vanwege hun hoge leeftijd het klooster in 1996 hadden verlaten kwam het in handen van herstellingsoord Daidalos. Dit initiatief was echter geen lang leven beschoren. In 2008 kwam het voormalige klooster in handen van de familie Den Boon die het haar oorspronkelijke naam teruggaf: Broekbergen.

De buitenplaats stond er in 2008 slecht voor: de torenspits stond op punt van omvallen, delen van de draagbalken van het hoofdhuis en nagenoeg alle raamkozijnen en dakkapellen waren verrot, de tuinmuur was bouwvallig, de tuin was verwilderd. Inmiddels zijn de meest kritieke situaties hersteld en staan het monumentale hoofdhuis en de toren er weer in volle glorie bij.  

Het plan is nu om Broekbergen te restaureren tot de meest energiezuinige buitenplaats van de Stichtse Lustwarande. Het hoofdhuis wordt intern verbouwd tot 4 levensloopbestendige woonappartementen. De nieuwbouw uit de jaren zestig wordt gesloopt, de historische slingervijver wordt hersteld. Verspreid over het terrein komen, met behoud van de historisch waardevolle bomen, drie levensloopbestendige woongebouwen in de vorm van een orangerie, een koetshuis en een bouwhuis. De kapelzaal wordt, met behoud van de karakteristieke glas-in-loodramen, geschikt gemaakt voor gebruik als kantoor. De toekomstige inkomsten van dit alles zorgen ervoor dat deze historische buitenplaats nog tot in de verre toekomst voor Driebergen behouden kan blijven.

Het hoofdhuis, de klokkentoren en de tuinmuur zijn Rijksmonumenten. Een aantal bomen in de tuin zijn opgenomen in het Landelijk Register Monumentale Bomen.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30