Achter de kloostermuur van Arca Pacis - Nieuwsblad De Kaap | Nieuws uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Achter de kloostermuur van Arca Pacis

28 dec, 07:30 Historie
Luchrfoto van het Klooster in 1981, ansichtkaart.
Luchrfoto van het Klooster in 1981, ansichtkaart.

DRIEBERGEN De buitenplaats Broekbergen heeft een lange geschiedenis. In de 18e en tot aan het eind van de 19e eeuw werd Broekbergen bewoond door de familie Van der Muelen. In 1874 werd het gekocht door Duitse koopman Paul Franz Theodor Sträter. Het leek hem een geschikte plaats voor de Duitse Benedictinessen zusters. Vanaf 1875 konden de zusters in Broekbergen terecht. Zij doopten de buitenplaats om tot klooster ‘Arca Pacis’, wat Ark van Vrede betekent.

In 1874 werd de buitenplaats aangeboden op een openbare veiling en gekocht door de Cothense houthandelaar Damen. Hij was niet van plan om op Broekbergen te gaan wonen, maar wilde het na een opknapbeurt weer verkopen. Dat was de Duitse koopman Paul Franz Theodor Sträter ter ore gekomen, hij had een buitenhuis in Driebergen en werkte in Amsterdam. Hij wist dat de Duitse Benedictinessen zusters va..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.