Afbeelding
Pixabay
Column

Welzijn, een levensnoodzaak!

11 augustus 2022 om 16:00 Opinie

Al jaren wil de overheid, dat senioren zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De Corona crisis heeft duidelijk gemaakt, dat langer thuiswonen grote gevolgen heeft: voor eenzaamheid en op het welbevinden. Naast het grote personeelstekort in de (thuis)zorg en de huidige woning crisis is daar nu ook nog bijgekomen de energie/financiële crisis. Kortom, er zijn veel zaken die het ‘welbevinden/welzijn’ van senioren stevig onder druk zetten.

Nu komt minister Conny Helder (langdurige zorg en sport) met weer nieuwe plannen om senioren zo lang mogelijk thuis zelfstandig te laten wonen. Naast het bevorderen van zelfredzaamheid is technologie hierbij het sleutelwoord. Maar alleen een beetje beeldbellen is niet de oplossing. 

NETWERK Er is een netwerk nodig om langer thuis te kunnen blijven wonen. Voor het organiseren van zo’n netwerk is sociaal werk onmisbaar, zeker in buurten waar het omkijken naar elkaar niet vanzelfsprekend is. Na weken/maanden dood gevonden worden ‘achter de voordeur’ is voor niemand een prettige gedachte. De vraag naar ‘zorgplekken’, voordat men in aanmerking komt voor een verpleeghuis, is groot en zal groeien gezien de dubbele vergrijzing. Passende woningen en nieuwe woonvormen worden door het Seniorenplatform al heel lang bepleit.

Een ander probleem is, dat Welzijn en Zorg gescheiden werelden zijn. Zorg wordt bekostigd door het Rijk (via zorgverzekeraars en zorgkantoren) en Sociaal werk wordt bekostigd door de gemeente. Overigens in de Zorg heeft men vaak geen idee wat er in Welzijn gebeurt. Dit is problematisch: Zorg kan niet zonder hetgeen vroeger Welzijnswerk heette. Volgens huisartsen heeft 60% van de patiënten in de wachtkamer geen medische- maar sociale problemen. In onze gemeente is het welzijnswerk vrijwel tot nul gereduceerd tot een beperkt deel in het Sociaal Dorpsteam.

URGENTIE Gezien de urgentie van en de samenhang tussen Wonen en Zorg/Sociaal Werk heeft het Seniorenplatform, o.a. in haar bijdrage voor de Toekomstvisie, aangedrongen op één wethouder met Wonen en Zorg & Welzijn in de portefeuille.

Eveneens hebben wij gepleit voor meer aandacht voor buurtwerk en buurthuizen. Vanuit ‘Positieve Gezondheid’ komt duidelijk naar voren, dat Welzijn een levensbehoefte is!

De gemeente heeft in het beleidsdocument ‘Sociaal Domein’ de uitgangspunten van ‘Positieve Gezondheid’ als speerpunt opgenomen. Dit geeft hoop. Eind augustus gaat het Seniorenplatform met de nieuwe wethouder Sociaal Domein, de heer Boonzaaijer, in gesprek. Wij zijn benieuwd naar zijn visie op de plannen van de minister, maar dan vertaald naar onze gemeente.

De grote vraag is: ‘Wie zorgt straks, dat alleenwonende ouderen niet vereenzamen?’ 

Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug,

Emmy van Wijngaarden en Arie Kliphuis.

advertentie
advertentie