Schooldirecteur Sander Jue bedankte staand op een bal voor zijn afscheid dat hij vierde met bijna 400 leerlingen.
Schooldirecteur Sander Jue bedankte staand op een bal voor zijn afscheid dat hij vierde met bijna 400 leerlingen. Edith Hazelzet

Directeur neemt afscheid met circusdag

Onderwijs

LEERSUM Na drie jaar vertrekt Sander Jue, directeur van de basisscholen De Schakel en De Hoeksteen, uit Leersum voor een nieuwe uitdaging. Hij wordt directeur van De Kleine Prins, een middelbare school voor speciaal onderwijs in Vianen. Zijn afscheid vierde hij in SCC De Binder met een dag vol circuslessen voor alle leerlingen met ter afsluiting een voorstelling voor de ouders.

Edith Hazelzet

Werken met je hoofd, je hart en je handen, dat is het uitgangspunt voor Sander Jue bij alles wat hij doet in zijn onderwijsloopbaan. En die leidraad kon iedereen gebruiken tijdens de circusdag afgelopen donderdag. ,,Ik wilde afscheid nemen met echt alle kinderen erbij. Al hun talenten kwamen tot hun recht tijdens de circusdag. Ik heb er erg van genoten."

RUIMTE Op vrijdag 14 februari was er al een receptie voor ouders en collega`s van binnen en buiten de scholen. Jues stijl van leidinggeven werd geprezen. Ruimte voor ontwikkeling stond centraal in zijn aansturing van het team in Leersum, met daarbij twee vragen: ,,Is dit in het belang van de leerlingen? En voegt dit iets toe aan het onderwijs? Bij twee keer ja, zeg ik: ga ervoor. Dat maakt dat leerkrachten uit zichzelf dingen gaan oppakken, zoals de praktijkklas die laatst gestart is."

Jue kreeg op de receptie een grote voorraad Happy Socks met mooie wensen erbij. ,,Zo kun je nog jarenlang aan ons terugdenken als je `s ochtends je sokken aantrekt", sprak adjunct-directeur Lysanne Thien. Jue beaamde dat dit zeker het geval zou zijn. ,,Ik ga de kinderen en de collega`s hier oprecht missen. Ik laat een bijzonder fijn team achter. Dat tref je zelden en dat bouw je zeker niet zo een, twee, drie elders even op. Dus ik zal heus nog wel eens denken: waarom moest ik nou ook alweer zo nodig weg?" Maar na 12,5 jaar werken bij de Stichting Fluenta was Jue toe aan een nieuwe stap.

SAMENWERKING Door een studiereis naar Oostenrijk raakte Jue nog meer dan daarvoor overtuigd van de meerwaarde van inclusief onderwijs. Hij maakt zich daar op alle fronten hard voor, al is dat niet altijd even makkelijk in het huidige onderwijssysteem. ,,In Oostenrijk zijn onderwijs en jeugdzorg veel nauwer met elkaar verweven. En dat kost niet meer geld. Hier in Leersum miste ik een netwerk van iedereen die met kinderen werkt. Dus daartoe heb ik het initiatief genomen. Binnenkort komen kinderopvang, scholen, zorgprofessionals, het samenwerkingsverband, het sociaal dorpsteam en de wethouder voor de tweede keer bij elkaar. Iedereen zag hier de meerwaarde van in en ik hoop dat dit een klein stapje betekent in een betere samenwerking ten bate van de kinderen, met name de meest kwetsbare."

LEREN Jue is passioneel over inclusiviteit: ,,Wat zouden de kinderen een hoop van elkaar kunnen leren als het systeem diverser zou zijn. Als we het opnieuw mochten uitvinden zouden er nooit zoveel kinderen door taxibusjes worden opgehaald. Daar ben ik van overtuigd. Sommige kinderen hebben structureel baat bij speciaal onderwijs, voor anderen zou het tijdelijk al voldoende zijn. Maar krijg een kind er maar weer eens uit. Wij hebben nu een aantal terugplaatsers, zoals dat heet, op school. Dat is maatwerk en echt alle partijen aan tafel moeten willen dat het lukt om samen een kind te dragen in al zijn (eigen)aardigheid."

Jue spreekt uit ervaring: ,,Mijn oudste dochter is autistisch. Ik heb ontzettend veel van haar geleerd. En ja, ook ik heb staan huilen toen zij voor het eerst met het taxibusje wegreed. In mijn werk wil ik verbinding te maken voor kinderen met speciale behoeften met de rest van de maatschappij. De beweging maken de andere kant op. Daar waar anderen zeggen 'Dat kan eigenlijk niet', daar vind ik het juist leuk worden."

Werken met je hoofd, je hart en je handen, dat is het uitgangspunt voor Sander Jue.
advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 19 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01