Meester Meijer: ,,Ik heb veel veranderingen voorbij zien komen.
Meester Meijer: ,,Ik heb veel veranderingen voorbij zien komen." John Beringen

Meester Meijer: 'Veranderingen niet altijd negatief'

Onderwijs

DOORN De heer Jaap Meijer, voormalig hoofd van de lagere school aan de Kortenburglaan in Doorn, heeft gedurende zijn carrière ruim 1000 leerlingen onder zijn hoede gehad. ,,Het was een prachtige tijd", laat hij weten. ,,Het waren werkweken van zestig à zeventig uur. Maar ik heb het vak van onderwijzer altijd met buitengewoon veel plezier uitgeoefend."

De veranderingen die zich in de loop der jaren binnen het onderwijs hebben voorgedaan, bekijkt hij met gemengde gevoelens. ,,Vroeger was je als schoolmeester de vakman", merkt hij hierover op. ,,Je had van de eerste tot de laatste dag van het schooljaar een strak omlijnde methodiek voor ogen die altijd goed werkte. Maar wat je nu ziet, is dat veel theoretici zich bemoeien met de praktijk. Dat wringt, hoe je het ook wendt of keert. Er is een enorme bureaucratie op gang gekomen waar huidige leerkrachten mee te maken hebben."

DOORGESCHOTEN ,,Natuurlijk is een school altijd gebonden aan een goede administratie maar de hedendaagse formulierenstroom is erg doorgeschoten", vindt Meijer. ,,Daar gaat zoveel tijd in zitten. Allemaal tijd die je zo anders had kunnen besteden. Wat dat aangaat, kan ik mijn nieuwe collega's heel goed begrijpen als zij daarover klagen. En met de indertijd ingevoerde Mammoetwet werd het onderwijs inhoudelijk behoorlijk verschraald. Daarna kregen we ook nog te maken met de grote bezuinigingen tijdens het kabinet Lubbers. Die zijn nooit meer teruggedraaid."

INTERNET Waar Meijer wel over te spreken is, zijn de technologische ontwikkelingen. ,,We begonnen ooit met schoolradio. Daarna kwam er schoolradio met dia's, toen de schoolfilm en vervolgens schooltelevisie. Uiteindelijk zou de computer zijn intrede doen. Ik heb nog net de eerste DOS-computer meegemaakt waar ik kinderen wegwijs in maakte. En als je nu het internet beziet: neem bijvoorbeeld alleen maar de krantenarchieven die digitaal zijn in te kijken. Alles waarover ooit geschreven is, is gewoon terug te lezen. En over ieder denkbaar onderwerp kun je dissertaties en verslagen aantreffen. Eerlijk is eerlijk: daarmee kan het onderwijs ook weer zijn voordeel doen bij wijze van ondersteuning. De veranderingen zijn niet uitsluitend negatief."

Hij stopt met praten en loopt naar zijn boekenkast. ,,Maar ik vind het ook heel fijn om regelmatig ouderwets gezellig een boek te lezen, hoor", besluit hij glimlachend.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 3 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 21 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01