Afbeelding
Maurits van Huijstee

Verhalenwedstrijd voor scholieren weer van start

Onderwijs

LEERSUM Ook dit jaar weer houdt de lokale afdeling van D66 de jaarlijkse Junior Heuvelrug schrijfwedstrijd. Alle kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen in de Utrechtse Heuvelrug mogen meedoen. Elf scholen hebben zich al aangemeld.

Hubert van Zanten

De kinderen mogen een verhaal schrijven aan de hand van het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema 'Reis mee'. In de Kerstvakantie hebben de kinderen de tijd om hun verhaal te schrijven. Vanaf 6 januari start de jury met het lezen van de verhalen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen eind januari wordt de winnaar op school bekend gemaakt.

STIMULEREN ,,Wij zien hier vier jaar geleden mee begonnen om het schrijven en lezen van basisschoolkinderen te stimuleren", aldus bestuurslid Marret van de Grint. ,,Het is leuk om op deze manier kinderen te enthousiasmeren voor het lezen en schrijven. Maar ook de creativiteit wordt gestimuleerd, want ze moeten ook nog eens een verhaal bedenken. En de kinderen vinden het leuk, afgelopen weekend hebben wij al het eerste verhaal binnen gekregen!"

FANTASIE ,,Er doen dit jaar weer veel scholen mee", vervolgt Van de Grint. ,,En van sommige scholen komt er maar 1 verhaal, en soms doet een hele klas mee. We verwachten dit jaar zeker 100 verhalen binnen te krijgen, hard werken voor de jury dus." Juryvoorzitter en kinderboekenschrijver Maurits van Huijstee zegt meteen: ,,Ik kijk er juist naar uit. Kinderen zijn nog lekker ongeremd in hun fantasie en verzinnen de gekste, leukste en mooiste dingen. Dat is super leuk om te lezen."

INSPIRATIE Van Huijstee is kinderboekenschrijver en meester op een basisschool. Hij is bekend van de boeken over 'Diego Zonnesteek'. Van Huijstee: ,,Het thema in deze boeken is de klimaatverandering, een belangrijk thema, maar wel heel lastig om duidelijk te maken, of beter gezegd: spannend te maken. Het gaat heel langzaam, er gebeurt niet opeens een ramp of zo. Ik heb in een deel een gletsjermeer laten overlopen om het duidelijk te maken. Die was volgelopen omdat de gletsjers smelten."

TIPS ,,Ik denk dat dat ook wel een tip is voor de kinderen die gaan schrijven: sommigen denken dat je heel veel fantasie nodig hebt om te schrijven, maar de werkelijkheid is soms nog veel gekker. Je moet wel goed opletten. Wat ook een goede tip is: bedenk van te voren hoe je eindigt, pas als je dat weet kan je gaan schrijven. En gebruik alleen woorden die je zelf gebruikt. Met deze tips komt het wel goed. Ik kijk er naar uit om de verhalen te kunnen lezen. Ik vind het ook een hele eer dat ik gevraagd ben om jullie verhalen te mogen jureren."

WINNAAR ,,Wanneer de winnaar bekend wordt gemaakt komen we op de school van die leerling", vervolgt Van de Grint. ,,Dan hoor je van de kinderen hoe ze het schrijven vonden: leuk om te doen, maar niet altijd makkelijk. Sommigen hebben meteen een idee in hun hoofd, maar voor anderen is het lastiger. Het brengt op een speelse manier het schrijven en lezen onder de aandacht en het spelelement maakt het extra leuk. Een jaar of twee geleden was er een verhaal van een meisje dat ging over standbeelden die toch een eigen leven leidden, dat was heel creatief en mooi geschreven. Dat verhaal vond ik zelf heel mooi. Ik heb zelf twee kinderen, een jongen van 11 en een meisje van 9 jaar. Ik weet nog niet of ze ook een verhaal gaan schrijven, maar als ze willen mogen ze meedoen. En ik zit zelf niet in de jury hoor", eindigt Van de Grint lachend.

Meer informatie en inschrijven: https://utrechtseheuvelrug.d66.nl/2019/11/14/junior-heuvelrugschrijver-2019/

Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30