Afbeelding
Annet Werkhoven

Leerlingen Bartiméus bezoeken Kasteel Amerongen

27 november 2019 om 17:31 Onderwijs

AMERONGEN Een groep leerlingen van het VMBO tl van het Bartiméus College Zeist is maandag op excursie geweest naar Kasteel Amerongen. Deze blinde en slechtziende leerlingen kregen een speciale rondleiding in het kader van hun geschiedenisles rond de Eerste Wereldoorlog.

Samen met een drietal docenten kwamen de leerlingen om meer te horen, te zien en te voelen over de (ex) keizer Wilhelm II. De Duitse keizer die in november 1918 zijn land ontvluchtte omdat hij verantwoordelijk werd gehouden voor het fiasco van Duitsland en de vele slachtoffers die de Eerste Wereldoorlog had geëist. Hij vroeg in Nederland asiel aan, kwam via Eijsden aan in Maarn waar hij werd opgehaald door Graaf Godard van Aldenburg Bentinck. De keizer zou 18 maanden verblijven op Kasteel Amerongen.

Geschiedenis is een beeldend vak bij uitstek. Veel films, foto's en ander beeldmateriaal wordt gebruikt om de leerlingen een beeld te geven van de vervlogen tijd. Voor blinde en slechtziende leerlingen is het vaak lastig om een beeld te krijgen bij een gebeurtenis. De 'les op locatie' is daarom voor deze leerlingen extra leuk, omdat ze ook door voelen, ruiken en geluiden een beeld kunnen krijgen van wat er allemaal te 'zien' is.

Bij aankomst vertelde de geschiedenisdocent eerst over de buitenpoort bij Kasteel Amerongen. Keizer Wilhelm II ging erdoor, maar kon er vervolgens niet meer uit. Hij werd de eerste tijd van zijn verblijf zwaar bewaakt in verband met mogelijke aanslagen op zijn leven. De blinde leerlingen konden het hek voelen waarachter de keizer moest blijven.

In het kasteel was het natuurlijk best lastig voor de leerlingen om een beeld te krijgen, omdat ze eigenlijk nergens aan mochten komen. Dat werd ook verteld in de hal. Een aantal plumeaus, borstels en zelfs mondkapjes lagen uitgestald. Materialen die gebruikt worden om alles in het kasteel zo goed mogelijk te kunnen conserveren en schoonhouden.

KEUKEN De rondleiding door het kasteel leidde onder andere ook naar de keuken. Daar mochten de leerlingen kijken en voelen wat er allemaal op het menu stond bij grote partijen. De verhalen over de ruimtes en daarin het verblijf van de keizer vormden de rode draad van de rondleiding. Dat Wilhelm II graag in de grote salon zat bijvoorbeeld omdat daar de vloer van Duits hout was gemaakt en dat daar het schilderij hing van de Grote Keurvorst van Brandenburg, een voorouder van de keizer.

Vervolgens ging de rondleiding naar boven over de prachtige trappen, waar de keizer zijn privé kamers had en waar hij op 28 november 1918 de abdicatie tekende. Op die verdieping waren nu de 'engelen' van Kasteel Amerongen hard aan de slag om de gordijnen en kleden te restaureren. Daar mocht ook aan gevoeld worden. De rondleiding eindigde in de bibliotheek. Een ruimte waar je door de geur van boeken eigenlijk al direct weet waar je bent. Een leerling informeerde nog of je bij deze bibliotheek misschien ook boeken van de ex-keizer mocht lenen, maar dat kon niet (meer).

PAARD Buiten werd het graf van het paard Uranus bezocht. De keizerin van Duitsland, Auguste Victoria, had dit paard geschonken aan Elisabeth, dochter van Graaf Bentinck. Ook de andere dierengrafjes werden bezocht.

Het mooie weer leverde een positieve bijdrage aan deze bijzondere middag. Speciale dank ging uit naar de vrijwilligers van Kasteel Amerongen die op zo korte termijn deze leuke excursie mogelijk hebben gemaakt.

Afbeelding
De leerlingen kregen een speciale rondleiding in en rond Kasteel Amerongen.
Afbeelding
advertentie
advertentie