Harrie Groeneveld neemt afscheid.
Harrie Groeneveld neemt afscheid. Corina Blommendaal

Afscheid na ruim veertig jaar basisonderwijs

Onderwijs

DOORN Na jarenlang trouwe dienst en intense betrokkenheid bij het basisonderwijs, neemt Harrie Groeneveld afscheid als algemeen directeur van de stichting voor protestants christelijk onderwijs De Oorsprong. Hij vervulde deze functie sinds 2013 en werkte daarvoor als bovenschools directeur, bestuurder en leerkracht op meerdere basisscholen. Tevreden kijkt hij terug op zijn kleurrijke loopbaan.

Corina Blommendaal

Na een opleiding aan de pedagogische academie in Zwolle, startte hij in 1978 op De Klimop in Wijk bij Duurstede. ,,Daar begonnen we met twee leerkrachten en een directeur die school op te bouwen. Meteen een uitdaging waar ik veel dingen heb geleerd en meegemaakt", vertelt Groeneveld. ,,Toen ik daar zeven jaar werkte, werd er een nieuwe school gebouwd in De Horden waar een schoolhoofd voor werd gezocht. Ik besloot te solliciteren en werd aangenomen. We begonnen op deze school, De Regenboog, met ongeveer veertig kinderen. Het hele nieuwbouwtraject en alles wat daarbij kwam kijken was enorm leerzaam."

Groeneveld was altijd al gek op kinderen, maar ook op dieren en de natuur. ,,Toen ik eenmaal in het onderwijs zat, ging ik graag met de kinderen de natuur in en heb ik meerdere excursies met ze gedaan. Enorm leuk en leerzaam." Daarnaast hield hij ervan om nieuwe dingen op te zetten en dat samen met andere mensen te doen. ,,Ik vond het leuk om mensen om me heen te verzamelen die andere kwaliteiten hadden dan ik, zodat we gezamenlijk veel konden bereiken."

Hij bleef lang op De Regenboog, waar hij veel verschillende dingen deed. De school groeide van 48 kinderen verdeeld over twee klassen naar een grote fusieschool met vierhonderd kinderen. ,,De uitdaging om in verschillende teams de neuzen dezelfde kant op te krijgen vind ik altijd bijzonder. Het is de kunst om te zoeken naar een invulling waarbij iedereen zich gehoord en gezien voelt. Kijken naar de parels van de oude school die opgeheven wordt en je daarmee verrijken." Ook lukte het om op één locatie een nieuw schoolgebouw te plaatsen. Dat was het moment dat Groeneveld besloot een nieuwe uitdaging te gaan zoeken.

BOVENSCHOOLS Inmiddels had hij een opleiding gevolgd voor bovenschools bestuurswerk en ging op zoek naar een functie op dat terrein. ,,Ik kon een rol gaan spelen in een pas gefuseerde bovenschoolse vereniging. Wijk bij Duurstede, Driebergen en Doorn hadden een heel aantal scholen en het trok me aan om daar nieuwe dingen te gaan leren maar ook aan te sturen. Als bovenschools directeur was mijn belangrijkste taak om samen met de schooldirecteuren het beleid uit te zetten en was ik gemandateerd door het bestuur met betrekking tot het bewaken van de kwaliteit van het onderwijs. Zaken als contacten met de onderwijsinspectie, gemeente, financiën, personeelsbeleid, scholing en nog veel meer kwamen daarbij kijken. Ik heb altijd gezegd dat ik de leukste baan heb die er is, omdat het elke dag anders is." Inmiddels is de Oorsprong een stichting geworden, waarin het protestants christelijke karakter geborgd blijft.

DANKBAAR Groeneveld is trots op de scholen van De Oorsprong. ,,Ondanks de krimp hebben ze zich goed staande gehouden en steeds verder ontwikkeld. Samen met de schooldirecteuren werken aan de stip op de horizon was mijn grote drijfveer. Ik kijk dankbaar terug op het feit dat ik dit in goede gezondheid heb mogen doen en in een omgeving werkte waar veel plezier, collegialiteit en enthousiasme was. Het voelt goed om het zo af te sluiten."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 2 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 15 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen 5 okt, 07:58
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27