Gemeentehuis Utrechtse Heuvelrug.
Gemeentehuis Utrechtse Heuvelrug. Henny Jansen

Gemeenteraad wil meer hoogbouw in Utrechtse Heuvelrug

2 juni 2023 om 14:25 Nieuwbouw

HEUVELRUG De gemeenteraad wil dat er meer hoogbouw in de Heuvelrugdorpen komt. Een voorstel van SGP, D66 en Open om dat streven in de nieuwe omgevingsvisie aan te scherpen, is donderdagavond aangenomen. Een meerderheid van de raad denkt dat zes bouwlagen of zelfs meer niet altijd strijdig hoeft te zijn met het dorpse karakter van de verschillende kernen. 

BOSRAND

Alleen de fracties van VVD en CDA stemden tegen. De andere partijen willen per locatie afwegen of flatgebouwen in een woonwijk passend zijn. Het idee is om in de toekomst zo mogelijk een gelaagde opbouw te realiseren. Volgens SGP-raadslid Gijsbert Doornenbal zou bijvoorbeeld een woonwijk langs de bosrand laag kunnen beginnen, om richting het bos meer de hoogte in te gaan. 

GROEN BEHOUDEN

Op de meeste plekken moet daarbij een maximum van zes bouwlagen gelden, al is dat getal niet in beton gegoten. Op grotere bouwlocaties zoals het gebied rond het NS-station Driebergen-Zeist, het Doornse mariniersterrein en de voormalige jeugdgevangenis in Overberg kan volgens de meerderheid van de Heuvelrugpolitiek juist wél hoger dan zes etages gebouwd worden. Door de hoogte in te gaan, kan rond de bouwlocatie of elders groen behouden worden, zo luidt de gedachte. 

BUITENGEBIED

Donderdagavond zette de raad ook de deur verder open om woningen buiten de bebouwde kom te bouwen. De rode contour, dat is waar de dorpsgrens ophoudt en het buitengebied begint, is voor een nipte meerderheid van de raadsleden niet langer heilig. Dat is onder andere van belang voor kleine Heuvelrugdorpen zoals Maarsbergen en Overberg. Daar zijn nog maar weinig mogelijkheden overgebleven voor nieuwbouw binnen de bebouwde kom.

ONDERZOEKEN

Eerder gaf wethouder Rob Jorg (VVD) ook al te kennen, dat hij de mogelijkheid van woningbouw in het buitengebied wil gaan onderzoeken. Als de woningbouwcijfers tegenvallen, wil het college volgend jaar bekijken op welke locaties buiten de dorpsgrenzen wellicht toch gebouwd zou kunnen worden.

Michiel Schaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie