Rijksvastgoedbedrijf houdt vast aan bomenkap

7 oktober 2022 om 14:03 Natuur en milieu

DOORN Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) houdt vast aan de kap van meer dan 480 bomen in het park van Huis Doorn. Dat heeft de organisatie afgelopen week laten weten in een gesprek met wethouder Anouk Haaxma (BVHlokaal). Daarin heeft het RVB ook aangekondigd, binnen twee tot drie weken de vergunningaanvraag voor de renovatie van het park in te willen dienen. Intussen houdt de Heuvelrugpolitiek haar hart vast.

Dat de gemeenteraad zich met hand en tand tegen de controversiële kap verzet, is al langer duidelijk. Maar toen het RVB afgelopen zomer plotseling de droogte ging aanvoeren als reden voor de beukenkap, gingen bij raadsleden opnieuw de alarmbellen af. Lennart van der Burg (D66) en Werner van Katwijk (CDA) stelden vragen aan het college en donderdagavond sprak de raadscommissie over de geruchtmakende kwestie. 

GEZOND ,,Wij hebben het idee dat het RVB alles wil doen om die bomen maar te kunnen kappen”, aldus een verontruste Van der Burg. Hij is bang dat op een namiddag de zaag erin gaat en 480 gezonde bomen omliggen. D66 wil dat koste wat kost voorkomen, zei Van der Burg. Ook andere partijen verwerpen het plan van het RVB en plaatsten kritische kanttekeningen.

ONRUST Wethouder Anouk Haaksma (BVHlokaal) liet zich echter niet verleiden om een voorschot te nemen op het besluit over de vergunning. Ze kon de politieke onrust over een mogelijke kaalslag dan ook niet weghalen. Wel bevestigde Haaksma dat de raad de mogelijkheid krijgt om bedenkingen tegen het RVB-plan kenbaar te maken. ,,Maar bij het uiteindelijke besluit is het college het bevoegde gezag”, aldus de wethouder.

RACE Nadat het renovatieplan voor het kasteelpark jarenlang in Den Haag op tafel heeft gelegen, lijkt de formele vergunningaanvraag nu een race tegen de klok te worden. Als de papieren eenmaal in het gemeentehuis in Doorn zijn bezorgd, heeft het college nog welgeteld vijf weken en vier dagen om tot een besluit te komen. Francine van der Velde (BVHlokaal) zag de bui al hangen: als het RVB nog een beetje treuzelt, kunnen ze de aanvraag één dag voor de kerstvakantie indienen. Dan komen het college en raad nog verder in de knel met de beslistermijn.

Door Michiel Schaaij

advertentie
advertentie