Afbeelding
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Nieuw seizoen Heuvelrugtuinen gaat van start

Natuur en milieu

HEUVELRUG Tijdens de Week van de Groene Tuin, van dinsdag 12 tot en met maandag 18 april, start een nieuw seizoen voor de Heuvelrugtuinen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug doet hier, samen met Zeist, Woudenberg, Veenendaal en Rhenen, aan mee. Inwoners in de regio worden opgeroepen om hun tuin om te toveren tot een Heuvelrugtuin. Ook tien tuincentra doen weer mee. Daar kan iedereen wilde en inheemse Heuvelrugplanten kopen. Speciale aandacht is er in 2022 voor de wijkgerichte aanpak en het thema water in de tuin.

Doel van het project is bewoners bewuster te maken van het feit dat ze in een Nationaal Park wonen en dat ze zelf kunnen bijdragen aan meer biodiversiteit, een goed klimaat en betere waterhuishouding met hun buurt of tuin. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug werkt hierin samen met Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. ,,Na het succes van de afgelopen twee jaren zetten we in op de wijkgerichte aanpak, waarbij bewoners en gemeenten samenwerken aan meer groen en beter waterbeheer in hun wijk. Het thema ‘water in je tuin’ krijgt een prominente plek het komende jaar”, aldus Alies van den Berg projectleider Heuvelrugtuinen.

DROOGTE Water is de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden als het gaat om de klimaatverandering. Droogte en enorme hoosbuien wisselen elkaar af. ,,Op de Utrechtse Heuvelrug is het heel belangrijk om droogte op de zandrug en overstroming in de lager gelegen gebieden te voorkomen. Inwoners kunnen hieraan bijdragen door in hun tuin tegels te vervangen voor groen. Is je tuin voor een te groot deel betegeld, dan kan het regenwater bij heftige buien namelijk niet weg en ontstaat er wateroverlast”, aldus Gijs de Kruif van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. 

De langere droge periodes zorgen ervoor dat de grond uitdroogt en de grondwaterspiegel daalt. Met meer planten in de tuin, houden hun wortels het water vast en dragen ze bij aan een gezondere bodem. Ook is water belangrijk voor het leven in de tuin. Dieren zijn ervan afhankelijk voor hun voortbestaan. Naast meer groen, kunnen inwoners water ook een plek geven in de tuin door de regenpijp af te koppelen, water op te vangen in een regenton, hoogteverschillen aan te brengen en wellicht een wadi of vijver aan te leggen.

GEEN GROENE VINGERS Meedoen is heel eenvoudig. Deelnemers hebben geen groene vingers of een zak met geld nodig. Kijk als eerste waar je stenen kunt vervangen door planten. Kies daarnaast voor inheemse beplanting en een goede mix van vaste planten, struiken en boompjes. Tuinier zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zodat de bodem gezond blijft. Zorg voor water in je tuin en biedt plekken aan dieren en insecten om te leven.

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, IVN Natuureducatie en Natuur en Milieufederatie Utrecht. Kijk op www.jouwheuvelrugtuin.nl. Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van gemeenten Zeist, Woudenberg, Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug, en Rhenen, het Netwerk Water en Klimaat, het Platform Water Vallei & Eem, waterschap Vallei & Veluwe en waterschap HDSR en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47