Afbeelding
Staatsbosbeheer

Lombokbos in Leersum binnenkort weer deels toegankelijk

26 november 2021 om 09:43 Natuur en milieu

LEERSUM Staatsbosbeheer start begin december met weerkzaamheden in het Lombokbos om een deel van de paden weer veilig en toegankelijk te maken voor wandelaars. Enkel de hoofdwegen worden opengesteld en deze zijn uitsluitend toegankelijk via de ingangen vanaf de bebouwde kom, zo laat de organisatie weten. Naar verwachting kan hier rondom de kerstdagen weer gewandeld worden. 

Staatsbosbeheer heeft sinds de valwind van 18 juni met man en macht gewerkt om de bossen rondom Leersum weer veilig te maken. In het zwaarst getroffen gebied, het Lombokbos, is een flinke strook bos verdwenen; bijna alle bomen in een gebied van zo’n 40 hectare zijn omgewaaid. Na intensief overleg met deskundigen, de Gemeente Utrechtse Heuvelrug en omwonenden over de toekomst van het Lombokbos kunnen we nu de eerste stap zetten naar een nieuw bos.

Om te beginnen moeten allerlei bomen worden opgeruimd en handmatig worden weggezaagd. Vervolgens wil Staatsbosbeheer het bos deels opnieuw inplanten. Dit kan echter pas gebeuren in de winter van 2022/2023. Ongeveer een kwart van het stormhout zal blijven liggen vanwege de ecologische waarde voor planten en dieren in het bos.

advertentie
advertentie