Afbeelding
Edith Hazelzet

Utrechtse Heuvelrug wil bomen cadeau na ravage door valwind

1 september 2021 om 16:19 Natuur en milieu Noodweer in Leersum 2021

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil graag jonge bomen cadeau krijgen van de ongeveer drieduizend boomkwekerijen in Nederland. In de plaatsen Leersum, Valkenheide en Maarsbergen ontstond in juni een ravage, toen een valwind zeker duizend bomen vernielde. Huizen, straten en auto’s werden ook flink beschadigd. Delen van het getroffen gebied zijn nog steeds afgesloten, omdat er nog bomen en grote takken kunnen vallen.

Volgens burgemeester Frits Naafs zijn de gemeente en de inwoners erg geholpen als elke boomkweker een of twee bomen doneert. ,,We zijn druk bezig met een herstelplan, maar dat kost tijd en geld. Het is een mooi gebaar om de natuur een handje te helpen”, meent hij.

Naafs spreekt van ,,een crisissituatie, waar de mensen niets aan konden doen. Er bleef een enorm verdrietig aangezicht achter”. De gemeente krijgt graag bomen met een stamdikte van 20 tot 25 centimeter. De bomen moeten kunnen groeien op zandgrond met onbereikbaar grondwater. Boomkwekers kunnen zich melden op de website van de gemeente.

advertentie
advertentie