Afbeelding
Edith Hazelzet

Gemeente stelt verwijderen boomstronken in Leersum uit

Natuur en milieu Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM De gemeente Utrechtse Heuvelrug is voorlopig gestopt het met verwijderen van boomstronken als gevolg van de valwind in Leersum. In de tussentijd wordt er preventief onderzoek gedaan door Stedin.

Leersum, Valkenheide en een deel van Maarsbergen werden 18 juni getroffen door een valwind die veel schade heeft aangericht. In de weken direct na het noodweer heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug zich eerst gericht op de gevolgen van de valwind in het gebied. Dat betekende onder andere gevaarlijke situaties oplossen, gedupeerden op weg helpen en de openbare ruimte opruimen. Inmiddels is besloten om voorlopig te stoppen met het verwijderen van de boomstronken of stobben die er nog stonden om verdere schade aan kabels en leidingen te voorkomen.

EXTRA SCHADE ,,De gemeente had gekozen voor het eruit trekken van de stobben binnen de bebouwde kom, omdat dan ook de ondergrondse wortels meteen verwijderd worden en er weer ruimte ontstaat voor nieuwe aanplant”, meldt de gemeente. ,,Gezien de grootte van de stronken en de grote hoeveelheid kabels en leidingen in de buurt van boomwortels bleek het risico op extra beschadiging van kabels en leidingen bij het verwijderen te groot. We hebben daarom deze werkzaamheden voorlopig stil gelegd om te voorkomen dat inwoners te maken krijgen met gevaarlijke situaties of storingen door beschadigde leidingen.”

PREVENTIEF ONDERZOEK Vanwege mogelijk onzichtbare ondergrondse schade aan gasleidingen als gevolg van de valwind, voert Stedin vanaf maandag 26 juli een preventief onderzoek naar gaslekken uit. Dit onderzoek wordt standaard elke vijf jaar uitgevoerd, maar is nu vervroegd vanwege de valwind. Daarnaast gaat de gemeente de komende periode samen met de nutsbedrijven onderzoeken of en hoe het haalbaar is om de kabels en leidingen in te passen in het totale herstelplan voor Leersum. 

,,Het totale herstelplan wordt ontwikkeld in samenspraak met alle belanghebbenden en belangstellenden. En daarin is er ook aandacht voor duurzame ontwikkeling, slimme klimaatoplossingen, biodiversiteit & ecologie, en ruimte voor inbreng van ideeën. Het uiteindelijke doel van de gemeente is om samen met inwoners en andere partners van Leersum, Valkenheide en Maarsbergen weer de prachtige groene plek op de Utrechtse Heuvelrug te maken.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 42 minuten geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04