Jemima de Brauwere in een compleet verwoest Sterrenbos.
Jemima de Brauwere in een compleet verwoest Sterrenbos. Wilco Willemse

Ook Zuylestein is zwaar getroffen: ‘Terrein hopelijk over drie weken weer veilig’

1 juli 2021 om 07:15 Natuur en milieu Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM Vrijdag 18 juni zal nog lang herinnerd worden in Leersum, vanwege de zware valwind die over het dorp viel. In beeld zijn steevast de Lomboklaan, de ‘lelijk eend’ en de bossen rond de tombe, maar ook bij Landgoed Zuylestein is de ravage enorm. Veel wandelaars in de regio zijn op het landgoed vooral bekend met het Sterrenbos, waar de meeste van de varkentjes rondscharrelen. Precies daar is de schade het grootst, maar ook op de rest van het 120 hectare grote gebied met wandelpaden, bossen en graanvelden is de schade groot.

Eigenares en beheerder is Jemima De Brauwere: ,,Het landgoed telt 10 kilometer aan lanen, veel bomen lagen na de storm over de paden. Een gevaarlijke situatie en daar ligt dan ook onze prioriteit. De paden moesten snel vrijgemaakt worden, zodat er nu ook aannemers met grote machines het bos in kunnen om op te ruimen. We hopen over drie weken het terrein weer veilig en begaanbaar te hebben.”

BIGGETJES Ook de moestuin binnen de muren was een puinhoop. ,,Gelukkig hebben we veel vrijwilligers”, vertelt De Brauwere. ,,Met veel inzet ziet de tuin er nu weer redelijk uit en zijn er veel nieuwe plantjes gepoot. Zo werken we in etappes om het terrein op te ruimen Vrijwilligers zijn ook al druk geweest om het Sterrenbos weer veilig te maken voor de varkens. Die overigens best blij waren met hun nieuwe mogelijkheden om onder wortels te wroeten. De natuur gaat gewoon door, gisteren nog zijn er drie biggetjes geboren.”

STERRENBOS Voor het historische landgoed moet een nieuw herstel- en inrichtingsplan geschreven worden: ,,Daar gaan we nu snel mee aan de slag. Dat doen we ook vanuit historisch besef. Het Sterrenbos heet zo door de kruisvormige paden die er liggen, in het nieuwe plan moet dat zeker gehandhaafd blijven. Voor herstel van het landgoed is veel geld nodig, de komende tijd gaan we daar naar op zoek.”

door Wilco Willemse

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door de redactie van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant. Wilt u toegang tot meer artikelen? Wordt dan abonnee van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant! Kijk dan hier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie