Afbeelding
Pixabay

‘Ja’ tegen windmolens en zonnevelden

13 oktober 2020 om 12:49 Natuur en milieu

HEUVELRUG Dankzij de steun van het CDA heeft de gemeenteraad maandagavond ingestemd met de opwekking van duurzame energie door middel van windmolens en zonnevelden. Toch blijven de christendemocraten mordicus tegen hoge windturbines in het Nationaal Park en een deel van het Krommerijngebied, aldus een stemverklaring. ,,Maar niets doen is nog erger.”

De opstelling van de vierkoppige CDA-fractie kwam de partij op felle kritiek te staan van tegenstanders van windmolens. En na afloop van de raadsvergadering gingen volksvertegenwoordigers van BVHlokaal en SGP nog eens los op Twitter. Anouk Haaxma, de nieuwe fractievoorzitter van BVHlokaal, laakte het stemgedrag van het CDA. Haaxma vreest dat de plaatsing van windmolens nu een stap dichterbij is gekomen.

POPULISME Commissielid Gijsbert Doornenbal kwalificeerde de opstelling van het CDA als onnavolgbaar. Felle kritiek kwam er ook van de zijde van D66. Raadslid Erik van Buiten beschuldigde het CDA van populisme, omdat de christendemocraten zeggen tégen windmolens te zijn, maar wel vóór een plan stemmen waar het opwekken van windenergie deel van uitmaakt. 

NIET VER GENOEG Dat D66 zelf tegen de energieplannen van VVD-wethouder Rob Jorg stemde, werd de partij niet door iedereen in dank afgenomen. De democraten van fractievoorzitter Karin Oyevaar zijn juist voorstander van windmolens, maar vinden dat de plannen van het college niet ver genoeg gaan. Oyevaar wil dat Utrechtse Heuvelrug haar duurzame doelstellingen opschroeft. 

AMBITIEUZER Volgens D66 moet de gemeente de uitstoot van koolstofdioxide verder terugbrengen, in lijn met de ambitieuzere eisen van de Europese Unie. Maar een wijzigingsvoorstel daartoe werd maandagavond door geen enkele andere fractie gesteund. Overigens moet nog blijken, hoeveel zonnevelden en windturbines er werkelijk op het grondgebied van de gemeente Utrechtse Heuvelrug komen.

LANDSCHAP De meerderheid van de gemeenteraad vindt, dat de komst van te veel zonnevelden en windturbines een gevaar vormt voor het landschap. Innovatieve, nieuwe technieken moeten daarom verhinderen, dat de Heuvelrug ermee wordt volgebouwd. Een amendement werd met steun van VVD, Open, CDA, SGP en ChristenUnie aangenomen.

Door Michiel Schaaij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie