Afbeelding
Corina Blommendaal

Minder overlast door eikenprocessierups

Natuur en milieu

HEUVELRUG De hinderlijke eikenprocessierups zorgt dit jaar voor minder overlast dan in 2019. Volgens de landelijke website Nature Today is het aantal eikenbomen met nesten van de processierups gedaald van 50 naar 33 procent. Ook in Utrechtse Heuvelrug lijkt de overlast afgenomen. Volgens de gemeente zijn er fors minder meldingen van inwoners. 

Michiel Schaaij

De Heuvelrugse rupsenbestrijders hebben de afgelopen maanden minder nesten gevonden en de nesten zijn kleiner dan vorig jaar. Wat de oorzaak van die daling is, is nog niet duidelijk. Mogelijk is de nieuwe bestrijdingsmethode van de processierups succesvol. Dit jaar startte de gemeente op een aantal overlastgevoelige plekken met een biologische methode.

NEVEL Daarbij worden kleine aaltjes met een elektrostatisch geladen nevel in eikenbomen gespoten. Deze bestrijdingsmethode, die is goedgekeurd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, werd toegepast langs een aantal wegen in Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en Overberg. Volgens de gemeente zijn de nesten langs deze wegen nu voor tachtig procent weg en is het aantal overlastklachten daar nihil. 

NACHTVLINDERS Op andere locaties in de Heuvelrugdorpen zijn nesten van de eikenprocessierups met de conventionele zuigmethode verwijderd. De biologische bestrijding door middel van microscopisch kleine aaltjes heeft ook nadelen. Die doden namelijk niet alleen eikenprocessierupsen, maar ook de rupsen van meer dan honderd soorten onschadelijke nachtvlinders.

VOEDSELBRON Die nachtvlinders zijn op hun beurt weer een belangrijke voedselbron zijn voor de vogels. De Vlindersstichting riep daarom eerder dit jaar gemeenten op, om deze methode per direct te beperken. De aaltjes zouden alleen moeten worden ingezet op plekken met ernstige overlast binnen de bebouwde kom. 

CORONA Overigens plaatst wethouder Hans Waaldijk (Open) nog wel een kanttekening bij de forse daling van het aantal overlastmeldingen. Die afname zou gedeeltelijk het gevolg kunnen zijn van de coronamaatregelen, waardoor er bijvoorbeeld veel minder middelbare scholieren naar school fietsen. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 34 minuten geleden
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Voedselbank Utrechtse Heuvelrug zoekt chauffeurs: ‘Geen week is hetzelfde’ 6 uur geleden
Afbeelding
Bloemencorso uitgebreid bij Regio 90FM en Regio 90TV 21 uur geleden
Afbeelding
Sportverslaggever Huub van Aerssen overleden 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Muzikale zomernachten in openluchttheater Landgoed Zonheuvel 10 aug, 07:30
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 9 aug, 07:34