Johan Eggink en Wilma Peterse zoeken met plezier de grenzen op tijdens het testen van de scootmobielen.
Johan Eggink en Wilma Peterse zoeken met plezier de grenzen op tijdens het testen van de scootmobielen. Edith Hazelzet

Proef met natuur toegankelijk maken voor mindervaliden

22 november 2019 om 09:10 Natuur en milieu

LEERSUM Van Pasen 2020 tot aan de zomervakantie zal op vakantiepark Ginkelduin in Leersum een proef plaatsvinden met verschillende elektrische rolstoelen en scootmobielen, waarmee mindervaliden onbeperkt van de natuur kunnen genieten. De proef, die op initiatief van Achter De Kaap-leden tot stand kwam, zal drie maanden duren.

Edith Hazelzet

Het project werd geboren na een discussie op een vrijdagochtend in oktober 2018 over het aan te leggen rolstoelpad op het Leersumse Veld. ,,Er moet meer mogelijk zijn voor mindervaliden om ongehinderd de natuur in te gaan", redeneerde men. Zes deelnemers aan Achter de Kaap (AdK) zetten zich sindsdien in om dit te realiseren.

Bob Hartog is de trekker van het project. Hij bracht partijen zoals Staatsbosbeheer, vakantiepark Molecaten Ginkelduin en het Vakcollege Maarsbergen bij elkaar, en organiseerde drie demonstraties van verschillende merken met robuuste elektrische rolstoelen en scootmobielen. ,,We hebben nog twee demonstraties te gaan, maar intussen is het enthousiasme bij alle betrokken partijen al zo groot, dat de proefperiode een feit is. Ik vind het heel fijn dat iedereen zich zo inzet om dit te realiseren."

Hartog ziet steeds meer mensen om zich heen minder mobiel worden: ,,Het is ons voorland, maar ik heb zelf ervaren hoe mijn moeder genoot van onze uitjes op het strand met de Jutter Wombat. Inmiddels zijn er diverse modellen met elektrische ondersteuning op de markt, waarmee je zorgeloos en ongehinderd de natuur in kunt."

DREMPEL Volgens Hartog zijn een heleboel mensen wel toe aan het gebruik van dergelijke hulpmiddelen, maar vinden zij de drempel om het te doen hoog. ,,Met de proef maken wij het mogelijk om ervaring op te doen. Alles is straks geregeld: de stalling van het eigen hulpmiddel op Ginkelduin, instructie over het gebruik van het leenmiddel en routes met bewegwijzering. We hopen zo mensen over de streep te trekken om toch weer de natuur in te gaan en te genieten zoals ze dat eerder ook deden."

AdK-deelnemers Johan Eggink, rolstoelgebruiker, en Wilma Peterse, scootmobielgebruiker, meldden zich als vrijwilliger voor de demonstraties om te kijken welke het meest geschikt zijn voor het terrein in de omgeving. Na uitleg over de uiteenlopende onderliggende techniek en de bediening, trokken zij met leveranciers en de projectgroep het bos in en het Leersumse Veld op. Tot nu toe testten zij de E-Jutter Wombat, de Scoozy en de Quingo Vitess2.

Eggink zocht met de Quingo onlangs echt de grenzen op: ,,Ik heb tamelijk ruig gereden, maar door de vijf wielen waaronder zijwieltjes bleef hij prima in balans. Zelfs bij boomwortels." Hij zou zonder problemen alleen met zo'n scootmobiel er op uit gaan, mits hij zijn mobieltje bij zich heeft. Ook Peterse was enthousiast: ,,Bij mijn eigen scootmobiel ben ik bang dat ik omval, bij deze totaal niet. De vering was ook erg goed."

VOORTGANG De komende maanden zal de projectgroep besteden aan vooronderzoek naar geschikte routes, in samenwerking met Corien Koreman van Staatsbosbeheer. ,,Voor de bewegwijzering zullen we sponsoren moeten zoeken.” Demonstraties van de SuperTrackChair, een rolstoel met rupsbanden, en scootmobielen van het merk BTC worden nog gepland. ,,Deze laatste hebben een hoge grondplaat en worden bestuurd als een scooter. Er bestaan zelfs winterbanden voor!" Folkert Nieboer van Vakcollege Maarsbergen is bereid gevonden om met zijn leerlingen de testvoertuigen tijdens de proefperiode te onderhouden.

Meer informatie over het project via struinrolstoelen.uh@xs4all.nl.

advertentie
advertentie