De installatie van de zevenhonderddrie zonnepanelen op de daken van De Binder vordert vlot.
De installatie van de zevenhonderddrie zonnepanelen op de daken van De Binder vordert vlot. Edith Hazelzet

Eindelijk zonnepanelen op De Binder

13 november 2019 om 08:56 Natuur en milieu

LEERSUM Op de daken van SCC De Binder worden op dit moment 703 zonnepanelen geïnstalleerd van het Postcoderoosproject 'Zon op Heuvelrug'. Het project is zo succesvol dat de vraag naar panelen het aanbod ruim oversteeg. De coöperatie is dan ook op zoek naar nieuwe daken in Leersum en omgeving.

Edith Hazelzet

De wachtlijst als resultaat van het Postcoderoosproject is een hele mooie bijvangst, vindt Harrie Swarte van het bestuur van de coöperatieve vereniging. ,,Het liep storm op de aandelen, toen we het project begin dit jaar aankondigden. Het omvat ook nog het dak van de brandweerkazerne in Maarsbergen met 240 panelen. Omgerekend voorzien de in totaal 943 panelen ongeveer tachtig Leersumse huishoudens van energie."

KLUS Afgelopen week begon de aannemer met het plaatsen van de 'nieuwste van de nieuwste' zonnepanelen, een flinke klus. Swarte: ,,Er komt heel wat bij kijken. De pakketten met panelen zijn zo zwaar, dat ze niet zomaar overal op het dak neergezet kunnen worden in verband met de belastbaarheid. Ook had de kraan moeite om die plekken te bereiken. Daarnaast zijn de drie daken allemaal anders, deels schuin. We zijn begonnen bij de theaterzaal, want daar vindt in week 46 de jaarlijkse vogeltentoonstelling plaats. En die vogeltjes worden onrustig van al die geluiden op het dak."

Als de planning gehaald wordt is het plaatsen over twee weken voltooid. Op 1 december gaat dan de stekker erin en wordt de opgewekte energie verkocht aan energiebedrijven. ,,We sluiten een contract af voor drie jaar, zodat we voor de zeventig leden van de vereniging zekerheid hebben wat betreft de financiële opbrengst."

UITDAGINGEN Harrie Swarte is samen met anderen bijna twee jaar druk geweest met de voorbereidingen van het project. ,,Het is allemaal vrijwilligerswerk, maar erg leuk om te doen. Je moet de tijd hebben en volhardend zijn. Ik vind het leuk om met verschillende partijen te praten om de problemen die zich voordoen op te lossen."

Zo bleek in De Binder een nieuwe, speciale elektriciteitskast aangelegd te moeten worden. ,,Hoe wil je dat hebben, hoe kan het en waar mag het? Het gebouw is van de gemeente, dus die moet daar wat van vinden. En bij de kazerne moeten we het plaatsen van de steigers zo regelen dat de brandweer nog wel uit kon rukken. "

DAADKRACHT Wilco Willemse, zakelijk leider van De Binder, is blij dat de panelen er straks eindelijk liggen. ,,Ik heb daar best veel kritische vragen over gehad de afgelopen jaren. Wij wilden heel graag, maar het was niet aan ons, maar aan de eigenaar van het gebouw." Dat de opbrengst van de panelen niet door De Binder zelf gebruikt wordt, vindt hij niet erg. ,,Wij steunen de duurzaamheidsgedachte. In dit pand valt nog heel veel winst te halen op energiegebied. Denk aan de vervanging van de TL-balken in de sportzaal door LED-verlichting. Dat wil ik al bijna drie jaar. Ik heb al zoveel bedrijven langs gehad die dat voor ons willen doen. De gemeente mag wat mij betreft wel wat meer daadkracht tonen om de eigen duurzaamheidsambities waar te maken."

NIEUWE DAKEN Mensen en bedrijven met daken van meer dan 300 vierkante meter mogen zich bij 'Zon op Heuvelrug' melden. ,,Of met een weitje van zo'n 3000 m2, dat ongeschikt is voor landbouw. We hebben ook ervaring met boerendaken. Dan wordt vaak een combinatie gemaakt van Postcoderoospanelen en panelen voor eigen gebruik. Daar bestaat de SDE+ subsidie voor." Er bestaat ook de mogelijkheid om asbestdaken te saneren volgens het principe 'Asbest eraf, zon erop.' Zie voor meer informatie: zonopheuvelrug.nl.

advertentie
advertentie