Afbeelding
BDUmedia

Gemeente Utrechtse Heuvelrug telt minder honderdplussers

24 juni 2021 om 05:00 Mensen

HEUVELRUG In de gemeente Utrechtse Heuvelrug woonden op 1 januari 2021 zestien honderdplussers. Opvallend: dat zijn allemaal vrouwen. Dat blijkt uit analyse van LocalFocus op basis van recent bijgewerkte CBS-cijfers.

Het totaal aantal honderdplussers is in onze gemeente daarmee lager dan vorig jaar en 2018, maar nog wel hoger dan in 2017 en 2019. Opvallend is wel dat er dit jaar alleen maar vrouwen van boven de honderd jaar oud zijn in onze gemeente. In 2019 waren er nog vijf mannelijke eeuwelingen in onze gemeente.

De daling in onze gemeente is landelijk niet te zien. Nederland telt juist steeds meer honderdplussers. Het aantal ouderen dat op hun verjaardag minstens honderd kaarsjes mocht uitblazen steeg in de afgelopen vijf jaar van 2100 naar meer dan 2500. Dat is een toename van iets meer dan twintig procent in vijf jaar tijd.

Ruim tachtig procent van de eeuwelingen in Nederland is vrouw. Vrouwen hebben gemiddeld ook een hogere levensverwachting dan mannen. Wel steeg de groep mannen van honderd jaar of ouder de afgelopen jaren verhoudingsgewijs sneller dan het aantal vrouwen van honderd jaar of ouder. Een ontwikkeling die in onze gemeente tot en met 2019 ook te zien was, maar de laatste twee jaar niet meer.

In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van het aantal honderdplussers (onderverdeeld in mannen en vrouwen) in de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor de afgelopen jaren. Via het zwarte keuzemenu is een ander gebied te selecteren.


Ebeltje Boekema-Hut uit Leek (Groningen) is met haar 109 jaar op dit moment de oudste inwoner van het land. Het CBS voorspelde eerder dat de groep honderdplussers vanaf 2020 snel groter zou worden, wat uit de recente cijfers ook blijkt. Volgens het statistiekbureau komt deze stijging door een kleine babyboom na de Eerste Wereldoorlog. In de toekomst zal het aantal honderdplussers naar verwachting van het statistiekbureau alleen maar verder toe gaan nemen. Volgens een prognose telt Nederland in 2030 zo’n 3500 inwoners van honderd jaar of ouder.

Op onderstaande kaart het aantal honderdplussers per gemeente. Klik op het bolletje van de gemeente naar keuze voor meer informatie.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie