Afbeelding
Archieffoto ter illustratie.

Iets minder wildplassers op de bon in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Overig

HEUVELRUG Vorig jaar zijn beduidend minder wildplassers op de bon geslingerd. Landelijk was de daling ruim vijftig procent. Zo sterk was de daling in de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet, maar een daling was er wel. In onze gemeente werden in 2020 5 boetes uitgeschreven voor wildplassen (goed voor een totaal boetebedrag van 700 euro), een jaar eerder waren dat er nog 6 (840 euro). Dat blijkt uit analyse van LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Landelijk werden er vorig jaar zo’n 8000 boetes uitgedeeld aan mensen die in het openbaar hun behoefte deden, in 2019 kwam de som uit op zo’n 17.000 boetes. Via de boetes werd in totaal meer dan 1,1 miljoen euro opgehaald. Ook dat is fors minder dan in 2019: toen ging het nog om bijna 2,4 miljoen euro. Een boete voor wildplassen - of poepen - kost 140 euro. Volgens de politie is het ‘heel aannemelijk’ dat het aantal boetes is gedaald doordat de (nacht)horeca vorig jaar lang gesloten was. Overlast door wildplassers wordt volgens de politie namelijk vooral door uitgaanspubliek veroorzaakt. 

APV Het is niet bij wet verboden om te plassen of poepen in het wild. Gemeenten kunnen er zelf voor kiezen om regels over wildplassen op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Vaak wordt er dan besloten dat het verboden is je behoefte in het wild te doen binnen de bebouwde kom. Cijfers in dit onderwerp gaan dan ook over overtredingen binnen de bebouwde kom.

Bekijk in onderstaande grafiek het aantal boetes en het boetebedrag voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor de afgelopen zeven jaren. Via het zwarte menu kun je kiezen voor een ander gebied.


Op onderstaande kaart kun je het aantal boetes per gemeente vinden.


advertentie
advertentie
Afbeelding
Doornse Simon de Wijs met Nederlands open bridgeteam op shortlist sportploeg van het jaar 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bescheiden voordeeltje voor de gemeente 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Leer om terug naar de natuur te gaan: ‘Bushcraft is leuk en leerzaam’ 6 dec, 07:06
Afbeelding
Effecten stikstof Veluwe lijken ook te spelen op de Utrechtse Heuvelrug 5 dec, 12:38
PREMIUM
Afbeelding
Een warme kamer voor iedereen in Driebergen: ‘Mensen niet in kou laten staan’ 5 dec, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Van boeren en buitens: Boerenleven en jeugd op boerderij De Lindenhorst 4 dec, 12:50
PREMIUM
Afbeelding
Maatje Mobiel rijdt weer zorgritten: Chauffeurs en klanten zijn meer dan welkom 4 dec, 07:30