
Kritiek op scenario DoeMaarnMee
6 september 2022 om 13:23 MaatschappelijkMAARN Aan het lang en moeizame proces om tot een nieuw dorpshuis met dorpsvoorzieningen te komen, lijkt een nieuw hoofdstuk te worden toegevoegd. Het buurtcomité PlaNEEtenbaan spreekt zich uit tegen de plannen van de werkgroep DoeMaarnMee. De groep buurtbewoners verzet zich tegen de komst van twee scholen, de kinderopvang en het kinderdagverblijf naar een terrein aan de Planetenbaan, tegenover de Mercuriushof.
De bezwaarmakende omwonenden zien dat scenario niet zitten. Volgens hen heeft het gebied langs de Planetenbaan en de Schapendrift een bijzondere natuur- en landschapswaarde. Ze wijzen erop dat in het ‘Bosje van Koeman’ veel verschillende vogelsoorten zitten, waaronder de buizerd, de torenvalk, de specht en de koekoek. Ook zijn er eekhoorns, vleermuizen en bunzings aangetroffen. Op verstedelijking en verkeersdrukte in het gebied zitten omwonenden niet te wachten.
ALTERNATIEF Het comité PlaNEEtenbaan zegt dat het scenario waar DoeMaarnMee op af lijkt te stevenen, tot een ,,enorme intensivering” van het verkeer over de Planetenbaan en de aangrenzende straten en hofjes zal leiden. Het buurtcomité heeft daarom zelf een alternatief scenario opgesteld, waarbij alle voorzieningen op hun huidige locatie blijven. Het dorpshuis, de sporthal en de beide basisscholen kunnen worden gerenoveerd, of worden afgebroken en door nieuwbouw vervangen.
HOOGSPANNING Alleen voor het kinderdagverblijf moet dan nog een oplossing worden gevonden, vanwege de hoogspanningsleidingen boven de huidige locatie. Die situatie is onhoudbaar, erkent het buurtcomité. Mogelijke zou in overleg met SVMM een plek elders op dat het terrein gevonden kunnen worden.
VOLDONGEN FEIT Het comité PlaNEEtenbaan beschuldigt DoeMaarnMee van onwil ,,om nog andere dan de eigen scenario’s te onderzoeken”. In plaats daarvan werden bewoners pas in een laatste stadium bij plannen betrokken en was de ruimte om veranderingen aan te brengen minimaal, aldus het buurtcomité. Daardoor zou van co-creatie geen sprake zijn geweest.
door Michiel Schaaij