Anne-Marie Blomesath en Arianne van Soest zijn er klaar voor.
Anne-Marie Blomesath en Arianne van Soest zijn er klaar voor. Corina Blommendaal

Fietsend geld inzamelen voor toekomst zonder dementie

20 september 2019 om 14:00 Maatschappelijk

DOORN De ziekte van Alzheimer is een veel voorkomende ziekte in Nederland. Wetenschappelijk onderzoek is de enige manier om steeds meer inzicht te krijgen in het verloop van de ziekte en deze waar mogelijk tegen te gaan. Daar is veel geld voor nodig. Op zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag en in het teken daarvan wordt voor de achtste keer 2bike4alzheimer gehouden, een estafettefietsroute.

Corina Blommendaal

De deelnemende teams gaan vierhonderd kilometer fietsen in vijf rondes van tachtig kilometer, in 24 uur tijd. Hiervoor zijn vijf routes uitgestippeld in de vorm van een vergeet-mij-nietje, hét symbool voor een toekomst zonder dementie. De routes ligen tussen Huizen, Wageningen, Wijk bij Duurstede, Apeldoorn en Nunspeet met als centraal punt Voorthuizen. ,,Dit event werd eerst door vrijwilligers georganiseerd maar sinds een aantal jaren door Alzheimer Nederland zelf", vertelt Arianne van Soest uit Doorn, marketeer particuliere donateurs van deze stichting. ,,Alzheimer Nederland zet zich in voor de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun dierbaren maar ook voor een toekomst zonder dementie, door het financieren van wetenschappelijk onderzoek."

SAMEN OP TANDEMS Vorig jaar waren er 32 teams met een opbrengst van 127.334 euro. ,,Voor dit jaar zijn er 37 teams ingeschreven en streven we naar een opbrengst van 180.000 euro", vertelt Anne-Marie Blomesath uit Maarn, teamleider particuliere donateurs. ,,Veel deelnemers fietsen op een tandem, maar een gewone fiets mag ook. De tandem staat symbool voor de afhankelijkheid van degene met dementie. Degene die achterop zit is compleet afhankelijk van degene die voorop zit. Het gaat over het vertrouwen in de persoon die voor je zorgt. En 24-uur fietsen staat ook voor de nooit stoppende zorg voor mensen met dementie."

TEAMS De teams zijn heel divers en moeten bestaan uit vier tot twaalf mensen. ,,Als je met z'n tienen bent, hoef je veel minder te fietsen", zegt Blomesath. ,,Je fietst altijd met z'n tweeën, ook als je niet op een tandem fietst. In de plaatsen die voor de route zijn uitgekozen stellen zorginstellingen waar mensen met dementie wonen hun deuren open voor de deelnemers aan de fietstocht. Elk team dat zich ingeschreven heeft, heeft een actiepagina aangemaakt op de website. Daarna zijn ze aan de slag gegaan met het werven van sponsors in hun eigen netwerk. Deze kunnen doneren via de website en zo zie je de teller oplopen. Het is een leuke activiteit die ook wel als teambuildingsactiviteit wordt ingezet."

OPBRENGST De hoeveelheid geld die de teams 'bij elkaar' gaan fietsen, is bestemd voor onderzoek. ,,Een voorbeeld van onderzoek dat wij financieren is onderzoek naar de afvoer van afvalstoffen uit de hersenen. Wanneer die afvoer niet goed verloopt, kunnen schadelijke stoffen zich ophopen. De onderzoekers gaan kijken wat de invloed is van het afvoersysteem in de hersenen op de ziekte van Alzheimer", legt Van Soest uit. ,,Voor mij is het heel bijzonder om bij deze organisatie te werken en met dit event bezig te zijn, want mijn moeder heeft dementie. Daarom zie ik heel goed het belang en de enorme toegevoegde waarde van Alzheimer Nederland."

Van Soest en Blomesath hebben in hun eigen netwerk al diverse sponsoren geworven. ,,Doneren kan nog steeds, graag zelfs", zegt Blomesath. Het team van Van Soest, 'Vergeet-me-fietsje' heeft Rijwielhandel Van den Berg bereid gevonden om gratis een tandem ter beschikking te stellen. ,,Daar zijn we heel blij mee", zegt Van Soest. Het team met de hoogste opbrengst wint een BeleefTV ter waarde van 11.000 euro voor de eigen zorginstelling of voor een instelling naar keuze. De fietsers zullen op zondagochtend door Maarsbergen, Maarn en Doorn komen.

advertentie
advertentie