Vorige zomer vermaakten personeel en bewoners zich prima tijdens de warmte.
Vorige zomer vermaakten personeel en bewoners zich prima tijdens de warmte. ISZ De Brug

De keerzijde van het warme tropische weer

29 juni 2019 om 06:46 lokaal

DRIEBERGEN Het zal niemand ontgaan zijn dat Nederland in tropische sferen verkeert. De zwembaden en plassen zitten vol en de koude dranken en ijsjes zijn nauwelijks aan te slepen. Toch is er ook een keerzijde aan de warmte waar ons land zich momenteel in bevindt. Voor kwetsbare mensen kunnen de consequenties gevaarlijk zijn. Het RIVM riep eerder deze week op een oogje in het zeil te houden bij kwetsbare mensen in de eigen omgeving. Maar er zijn ook mensen die niet meer thuis wonen. Wat doen verzorgingshuizen om bewoners zo goed mogelijk door de warmte te helpen?

Danny van der Linden

Ouderen die in een verzorgingshuis wonen, worden in deze periode extra goed in de gaten gehouden. Zo wordt er goed gelet op de hoeveelheid vocht die zij tot zich nemen. Met name mensen die te maken hebben met dementie, vormen een punt van aandacht.

Ook zorginstelling De Brug uit Driebergen heeft maatregelen genomen. De organisatie heeft maandagochtend het hitteplan in werking gesteld. ,,Dat houdt in dat we een extra oogje in het zeil houden en onze bewoners vaker verkoeling en drinken aanbieden", vertelt Anita de Jager namens de zorginstelling. ,,Veel van onze bewoners vinden dit weer ook heerlijk hoor. Die zie je juist de zon opzoeken en genieten van het warme weer."

Toch worden ook voor hen maatregelen genomen. ,,Mensen krijgen van ons ook bouillon te drinken. Dit om te zorgen dat ze ook zout binnen krijgen. En we kijken naar de kleding die mensen dragen, dat moet luchtig zijn", legt De Jager uit. Mensen met hartproblemen kunnen met dit warme weer gezondheidsklachten krijgen en zelfs komen te overlijden. ,,Dus hen houden we extra in de gaten. Als we kijken naar de vorige zomer, in 2018, kunnen we stellen dat dat toen goed heeft geholpen."

DEMENTIE Mensen met dementie vormen een extra uitdaging voor het personeel van De Brug. ,,Mensen met dementie kunnen soms niet door hebben dat ze het te warm krijgen of verbranden in de zon", legt Anita de Jager uit. ,,We houden daarom in de gaten dat ze niet lange tijd achter een raam zitten, bieden hen regelmatig te drinken aan en geven hen ijsjes." Omdat sommige mensen met dementie dit niet zelf kunnen, ligt die verantwoordelijkheid nog meer bij ons."

Vorig jaar werden er badjes neergezet bij sommige locaties van De Brug. ,,Daarin konden mensen hun voeten doen om verkoeling te zoeken", zegt Anita de Jager. ,,En we hadden wat waterpistolen." Het is een voorbeeld van een aangepaste activiteit die bij de weersomstandigheden hoort. ,,Maar met dit weer pas je meer dingen aan. Zo organiseer je wel activiteiten, maar doe je dat meer kleinschalig. Met de warmte veel mensen bij elkaar in een zaal zetten is niet verstandig. Daarom doen we dingen op de afdelingen of kamers van mensen. Daar is meestal airconditioning, in tegenstelling tot in de grotere zalen."

PERSONEEL Ook de medewerkers van zorgcentra hebben te maken met de warmte. Volgens De Jager is het fysiek zware werk extra zwaar op warme dagen zoals die deze week voorkomen. ,,Een aantal van onze locaties heeft een plat dak en dan wordt het erg warm. Zeker als je iemand moet wassen en aankleden is dat geen pretje", zegt De Jager. ,,Ook voor deze medewerkers geldt dat er een aantal aanpassingen zijn. Zo mogen zij in hun eigen kleding werken in plaats van in de uniformen van De Brug", legt De Jager uit. ,,Maar daar zijn wel enkele voorschriften aan verbonden."

advertentie
advertentie