Veel belangstelling en vragen tijdens het Alzheimer Café Heuvelrug in Maarn.
Veel belangstelling en vragen tijdens het Alzheimer Café Heuvelrug in Maarn. Corina Blommendaal

Reizend Alzheimer Café Heuvelrug helpt

8 juni 2019 om 06:46 lokaal

MAARN Iedere maand houdt het Reizend Alzheimer Café De Heuvelrug een bijeenkomst voor mensen die op wat voor manier dan ook met de ziekte van Alzheimer te maken hebben. Als u zelf of iemand in uw naaste omgeving deze ziekte krijgt, is dit ingrijpend. Er ontstaan veel vragen over wat je het beste kunt doen, of wat juist niet. Veel van deze vragen worden beantwoord tijdens deze bijeenkomsten, die op dit moment om de maand in Leersum en in Maarn worden gehouden.

Corina Blommendaal

Het Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst voor iedereen die met dementie te maken krijgt. In alle openheid kunnen bezoekers met elkaar in alle openheid met elkaar praten over een leven met dementie, onder leiding van een deskundig gespreksleider. In Maarn luisterden ongeveer 25 mensen op 3 juni aandachtig naar het interactieve verhaal van Marcelle Mulder, humanistisch raadsvrouw. Het thema was 'Op bezoek bij een dierbare met dementie'. Al snel werd duidelijk dat het onderwerp enorm leeft en dat er heel veel vragen zijn. Want bijna iedereen kent iemand in zijn of haar naaste omgeving waar dementie, of de Ziekte van Alzheimer, ontstaat.

VRAGEN Bob Kniese, coördinator van het Alzheimer Café in Maarn, vertelt dat er veel vragen zijn over het kantelpunt tussen vergeetachtigheid en dementie dat vaak moeilijk vast te stellen is. ,,En dan komt de stap naar de huisarts, en volgt veel onzekerheid over wat er daarna gebeurt. Kom ik in een mallemolen terecht, of heb ik één aanspreekpunt?" Een ingrijpende ziekte, waarbij de hersenen steeds minder goed in staat zijn korte termijn gebeurtenissen te onthouden. Onzekerheid, onbegrip, boosheid, onmacht zijn woorden die bij dit proces centraal staan.

LEVEN IN HET NU In het verhaal van Mulder staat het bezoeken van iemand met dementie centraal. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om mensen met Alzheimer niet te corrigeren. ,,Daar worden ze onzeker en angstig van. Want zij zitten in hun eigen werkelijkheid op dat moment. Het is juist de kunst om ze te bevestigen en waar mogelijk mee te nemen naar een ander onderwerp. Ook vinden ze het enorm fijn om over vroeger te praten, omdat ze zich dat wel herinneren, in tegenstelling tot dingen die kortgeleden gebeurd zijn. Als het ware rolt het geheugen zich steeds verder op, waarbij je je een slakkenhuis kunt voorstellen. Vanaf het uiteinde verdwijnt langzaam maar zeker steeds meer van het geheugen. Zo weet iemand met Alzheimer nog precies wat er gebeurde als kind en toen hij of zij jong was, maar wat er gisteren gebeurd is niet. En ook is het niet slim om over morgen te praten, omdat dat onzekerheid veroorzaakt." Samen foto's van vroeger bekijken, of dingen doen zoals wandelen of knutselen zijn dingen die goed werken.

DOORSTART IN DOORN In Doorn werd een aantal bijeenkomsten van het Alzheimer Café gehouden in Woonzorgcentrum Quarijn, locatie Beatrix, maar op dit moment ligt dit stil. Daarom is Alzheimer Nederland afdeling Zeist e.o. op zoek naar vrijwilligers die hier invulling aan willen geven. Tijdens de bijeenkomsten wordt veel afwisseling geboden door sprekers uit het 'veld'. Dit kunnen yogadocenten zijn die het verband tussen bewegen en dementie uitleggen, maar ook geriaters, huisartsen, zorgconsulenten of mensen met kennis over rouwverwerking of juridische zaken. Het scala aan onderwerpen is enorm breed en een absolute aanrader voor mensen die op wat voor manier dan ook met de Ziekte van Alzheimer te maken hebben.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Bob Kniese, e-mail: b.kniese@alzheimervrijwilligers.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie