Eveline Groeneveld vindt het leuk om mensen op te fleuren met haar bezoekjes.
Eveline Groeneveld vindt het leuk om mensen op te fleuren met haar bezoekjes. Babs Bouwman

Vrijwilliger in beeld: ‘Omgaan met ouderen vind ik leuk’

3 april 2024 om 08:00 Maatschappelijk

DOORN ,,Het verbaasde mij dat ik relatief jong ben, vergeleken met andere vrijwilligers.” Eveline Groeneveld is sinds januari van dit jaar vrijwilliger bij Woonzorgcentrum Beatrix in Doorn. ,,Ik wilde iets doen met ouderen”, vertelt ze. Liefst één op één. Dat doet Eveline liever in plaats van een groepsactiviteit, omdat je iemand dan beter leert kennen en iets kunt opbouwen. Iedere donderdagochtend gaat ze naar Beatrix om iets leuks te doen met één of twee dames. Ze heeft er heel veel plezier in, maar ze vindt het wel jammer dat ze maar zo weinig mensen kan helpen.

door Babs Bouwman

In het dagelijks leven is Eveline tandheelkundig dierenarts. De film ‘Human Forever’ van Teun Toebes, die als student drie jaar woonde op een gesloten afdeling met mensen met dementie, kwam zo bij haar binnen dat ze iets wilde doen met ouderen. Zo kwam ze bij QuaRijn terecht waar ze nu wekelijks  iets onderneemt met bewoners. ,,Meestal ga ik met een mevrouw naar een restaurantje om een kopje koffie te drinken. Dat vindt ze fantastisch.” 

Eveline merkt aan haar dat ze ervan geniet en dat ze vrolijker is. ,,Ze weet nu wel wie ik ben, maar niet waar we de laatste keer naar toe zijn geweest.” De realisatie dat sommige dingen niet blijven hangen, was nieuw voor Eveline. ,,Niet dat het me minder brengt, maar het is wel een gekke gewaarwording.”

Naam: Eveline Groeneveld (47)
Woonplaats: Doorn
Vrijwilliger bij: QuaRijn
Houdt van: honden en wandelen

WANDELEN

Met een andere bewoner wil ze gaan wandelen. ,,Ik hou zelf ook van wandelen en dan neem ik mijn twee honden mee.” Het terrein van het Militair Revalidatie Centrum aan de overkant van de weg. Daar heb je mooie wandelpaden en tijdens het wandelen is het makkelijk kletsen over van alles en nog wat. Eveline houdt van dat persoonlijke contact en zo hoopt ze met iemand een band op te bouwen. Ze vindt het ook fijn dat ze na de wandeling nog tijd heeft om met iemand anders iets leuks gaan doen. Alhoewel het ook wel tegenvalt dat je in één ochtend maar twee mensen blij kunt maken: liever had ze met meer bewoners iets gedaan. ,,Maar als ik toevallig in de buurt ben van Beatrix, loop ik vaak even naar binnen om dag te zeggen.”

LICHTPUNTJES GEVEN

,,Ik geef graag en daarom vind ik dit vrijwilligerswerk zo leuk.” Eveline heeft nog genoeg leuke ideeën om te gaan doen met ‘haar mevrouwen’. Zo wil ze graag een keer op de duofiets het buitengebied in of naar een tuincentrum toe. Een keer naar het Bomenmuseum in de tijd dat de rododendrons bloeien, is ook fantastisch om te doen. Met haar inzet hoopt ze bewoners van Beatrix wat lichtpuntjes te geven en ze merkt dat die uitstapjes nog wel na-ebben bij de mensen. ,,Het zou super zijn als meer vrijwilligers een paar uurtjes van hun tijd willen geven, want het brengt heel veel. Als ik later oud ben, zou ik het ook fijn vinden als er mensen zijn die af en toe iets leuks met mij willen doen.”

advertentie
advertentie