Afbeelding
archief BDUmedia

Politiek wijst Aldi-plan af

3 juli 2018 om 19:54 lokaal Aldi Driebergen

DRIEBERGEN De Heuvelrugpolitiek houdt haar poot stijf en weigert akkoord te gaan met de verhuizing van supermarkt Aldi naar de Appelgaard. Vijf van de zeven partijen scharen zich achter een voorstel om eerst een visie voor het centrum van Driebergen te ontwikkelen. Intussen zou de gemeente Aldi moeten helpen met het zoeken naar een alternatieve locatie.

Michiel Schaaij

Aldi-architect Jan Griffioen liet zich maandagavond in gepeperde bewoordingen uit over het amendement dat VVD, Open, D66, CDA en ChristenUnie komende week in stemming willen brengen. ,,Het is een schande wat hier plaatsvindt. En dan heb ik het niet over de treinreis van het college naar Maastricht, maar over de gang van zaken in de gemeenteraad.”

TELEURSTELLING De Amerongse architect liet zijn teleurstelling de vrije loop. ,,U laat de beelden van oud-Driebergen met paard en wagen prevaleren”, zo wierp hij de vijf partijen voor de voeten. Het amendement bestaat volgens hem uit ,,kreten en praatjes voor de vaak”. De argumenten van de tegenstanders van de Aldi-verhuizing betitelde hij als ,,demagogisch en inhoudsloos”.

VERTROUWEN Raadsman Arthur Vegt van Aldi stelde vast dat de gemeenteraad nu een bom heeft gelegd onder het jarenlange, constructieve overleg tussen Aldi en de gemeente. Hij sprak van een ,,flagrante schending van het vertrouwen”. Volgens de Rotterdamse advocaat is de supermarkt elf jaar lang aan het lijntje gehouden. ,,En ineens wordt gezegd: jongens, we gaan het toch niet doen.”

VUURWERK Het verbale vuurwerk van de Aldi-vertegenwoordigers lijkt echter weinig gewicht in de schaal te leggen. Tenzij er vóór volgende week donderdag nog een verrassing uit de hoge hoed komt, is een politieke meerderheid tegen de verhuizing van het Aldi-filiaal verzekerd. Dit tot grote treurnis van BVH-fractieleider Sybe Streekstra, die vindt dat de gemeente in deze kwestie het predicaat ‘betrouwbare overheid’ verliest.

BLIJ Een flink aantal omwonenden en andere betrokken Driebergenaren zijn wél blij met de uitkomst. Daaronder zijn ongetwijfeld de 372 ondertekenaren van de digitale petitie tegen de supermarktverhuizing. Het burgerinitiatief Hart voor Driebergen staat in de startblokken om mee te werken aan de visie voor het centrumgebied, zo verzekerde woordvoerder Joost Kingma.

Lees al onze publicaties over Aldi Driebergen in ons dossier (klik hier).

advertentie
advertentie