Afbeelding
import

GroenLinks wil mariniersverhuizing tegenhouden (update)

5 april 2018 om 12:29 lokaal

DOORN GroenLinks in de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Barbara Visser (VVD) de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen opnieuw tegen het licht houdt. Volgens Kamerlid Isabelle Diks is de GroenLinks-fractie niet overtuigd van de voordelen om de Doornse mariniers naar Vlissingen te verplaatsen. Ze vraagt de staatssecretaris te bekijken welke mogelijkheden er zijn om het besluit terug te draaien. De Heuvelrugpolitiek beschouwt de verhuizing echter als een gelopen race, zegt omroep Zeeland.

Michiel Schaaij

Diks wijst op de onrust over de kazerneverhuizing bij de in Doorn gelegerde mariniers. Veel van hen wonen al jaren in de omgeving en hebben hier samen met hun gezin een bestaan opgebouwd. ,,Door met een pennenstreek te besluiten dat zij allemaal naar Vlissingen moeten verhuizen worden niet alleen de militairen geraakt, maar ook hun partners en kinderen die van werk of school moeten wisselen", aldus Kamerlid Diks.

ACTIE De nieuwe Michiel Adriaenszoon de Ruyterkazerne in Vlissingen zou over vier jaar geopend moeten worden. De militaire vakbond AFMP vreest dat er tegen die tijd een uitgeklede kazerne opgeleverd wordt. De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) voorziet bovendien een ware leegloop bij het Korps Mariniers. Inmiddels loopt het aantal handtekeningen tegen de kazerneverhuizing verder op. Meer dan 11500 mensen spraken hun steun uit voor de online-petitie op de website Avaaz.org. Die actie werd gestart door de Driebergse Miriam Appels.

GELOPEN RACE Opvallend genoeg brengt Omroep Zeeland juist deze week Heuvelrugse politici in stelling tégen het afblazen van de kazernesluiting. De website van de Zeeuwse regionale omroep citeert onder andere het onlangs afgezwaaide VVD-raadslid Peter van der Zee. Behoud van de Van Braam Houckgeestkazerne zou volgens hem geen reële optie meer zijn. Ook andere raadsfracties uit Utrechtse Heuvelrug zouden de mariniersverhuizing als een gelopen race beschouwen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie