De begraafplaats aan de Oude Arnhemse Bovenweg kan de verliezen van de andere kerkhoven compenseren, zegt een adviesrapport.
De begraafplaats aan de Oude Arnhemse Bovenweg kan de verliezen van de andere kerkhoven compenseren, zegt een adviesrapport. Michiel Schaaij

Metamorfose voor Doorns kerkhof bepleit

lokaal

HEUVELRUG Een ambitieus plan kan de Doornse begraafplaats aan de Oude Arnhemse Bovenweg transformeren tot regionaal gedenkpark en herdenkingscentrum. Op die manier moet er geld in het laatje komen om de financiële tekorten van de andere acht begraafplaatsen in Utrechtse Heuvelrug te dekken. Dat heeft burgemeester Frits Naafs afgelopen week in een brief aan de gemeenteraad laten weten.

Michiel Schaaij

De afgelopen jaren heeft de Heuvelrugse belastingbetaler flink moeten dokken voor de exploitatie van de gemeentelijke dodenakkers. Op dit moment past financieel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) steeds zo'n 30 procent van de kosten bij vanuit de algemene middelen. Als er niet wordt ingegrepen, dreigen de tekorten verder op te lopen, zo verwacht een ingehuurd adviesbureau. De oorzaak van het verlies zou de toenemende populariteit van crematies zijn.

WINSTGEVEND Volgens de adviseurs uit het Noord-Hollandse Bergen is een kostendekkende exploitatie van alle negen begraafplaatsen niet realistisch. En omdat sluiting van de begraafplaatsen in de andere Heuvelrugdorpen geen optie is, moet de gemeente het kerkhof tussen Doorn en Driebergen winstgevend gaan exploiteren. Daarvoor worden suggesties gedaan, die voor een deel wel nieuwe investeringen vergen.

NATUURGRAVEN Zo zouden door de bouw van een tweede opbaarkamer en door aanpassingen aan de aula meer uitvaartondernemers terecht kunnen op de Doornse begraafplaats. Daardoor kan het aantal winstgevende condoleance- en en herdenkingsdiensten worden opgevoerd. Verder wordt bepleit om de huidige natuurbegraafplaats uit te breiden met een stuk van het aangrenzende gemeentebos.

URNENGRAF Ook wordt de aanleg van een speciaal hofje voor overleden of levenloos geboren kinderen voorgesteld. Om een graantje mee te pikken van de populariteit van crematies, zouden nieuwe mogelijkheden voor asbestemming aangeboden moeten worden. Naast urnenmuren en een verstrooiveld roept het  adviesrapport de gemeente op, om geld te steken in grondgraven voor urnen. Die zouden op verschillende plekken met verschillende sfeerbeelden gerealiseerd kunnen worden.

ISLAMITISCH Overigens kan de begraafplaats in Leersum ook een steentje bijdragen aan het terugdringen van de tekorten. Een deel van het terrein wordt vrijwel niet benut en zou herbestemd kunnen worden als Islamitische begraafplaats, zo luidt het advies. Een andere mogelijkheid is een aparte, gescheiden dierenbegraafplaats aan de Burgemeester Van den Boschlaan.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 22 uur geleden
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00