Scan de QR Code voor de Petitie
Scan de QR Code voor de Petitie Adobe

Petitie tegen de hondenbelasting, reeds 400+ handtekeningen!

27 maart 2024 om 10:09 Lokaal Deel je nieuws

Hondenbelasting is de oudste belasting in Nederland en stamt uit de 15de eeuw. In het leven geroepen om armen financieel te ondersteunen. In het begin van de vorige eeuw ingezet om op te treden tegen straathonden en om hondsdolheid te voorkomen. 

Heden ten dage is er nog steeds binnen het Gemeenterecht een optie om hondenbelasting te heffen, dit is geen verplichting echter. Hoe zit dit in onze gemeente? 

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug wonen ongeveer 50.000 mensen. Na wat reken werk komt men dan uit dat er ongeveer 3.000 hondenbezitters zijn in onze gemeente. De gemeente haalt immers jaarlijks 400.000 euro op en de hondenbelasting voor een eerste hond is dit jaar 107 euro. Op deze relatief kleine groep wordt dus een extra belasting druk gelegd van 400.000 euro per jaar. Die belastinggelden worden toegevoegd aan de algemene middelen. Niet voor prullenbakken, poepzakken, extra BOAs om de overlast die niet opgeruimde hondenpoep nog te vaak geeft te beboeten. (Net als paarden, katten ed overigens). Hondenbezitters ruim de behoefte van uw hond gewoon op! De belastinggelden zijn voor de Algemene middelen van de gemeente. In te zetten voor alle 50.000 inwoners derhalve.

Hoe zit het dan in Nederland? Er zijn in totaal 342 gemeenten. Meer en meer gemeenten hebben de hondenbelasting afgeschaft of afgeschaald de afgelopen jaren. In onze gemeente zien we de laatste jaren verhogingen. Dit jaar is die verhoging 16%. De gemiddelde Belasting per hond in Nederland is 34 euro volgens onderzoek van de Rijks Universiteit Groningen. In onze gemeente is een eerste hond 107 euro en elke opvolgende hond 177,5 euro. Hiermee behoort onze gemeente tot de top 10 van duurste gemeente in Nederland. Onze mooie bossen worden op mooie dagen echter niet alleen bewandeld door inwoners van de gemeente maar door vele dagjes mensen van elders.

De meeste politieke partijen in onze gemeente zijn vóór afschaffing van deze belasting. De raad besluit echter niet over te gaan tot afschaffing. Die voert in 2024 de verhoging van 16% door. 

Er is een petitie voor de afschaffing van deze Belasting in onze gemeente gaande. Die is reeds meer dan 400 keer getekend. Wilt u ook tekenen om uw mening aangaande de hondenbelasting kenbaar te maken, ga dan naar: https://petities.nl/petitions/schaf-de-hondenbelasting-af-in-utrechtse-heuvelrug?locale=nl 

Uiteraard kunt u ook de QR code scannen met de camera van uw telefoon.

advertentie
advertentie