Afbeelding
LaBruixa/Pixabay

Hondenbelasting verdwijnt steeds verder, maar Utrechtse Heuvelrug verhoogt tarieven juist

2 februari 2024 om 10:30 Dieren Tips van de redactie

HEUVELRUG Hondenbezitters hoeven in steeds minder gemeenten belasting te betalen voor hun huisdier. Dit jaar heffen 121 van de 342 gemeenten hondenbelasting, in 2023 waren dat er nog 136. Tegelijkertijd zijn hondenbezitters in een handjevol gemeenten op jaarbasis juist duurder uit en dat geldt ook voor inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat meldt vergelijkingssite Huisdierenverzekeringen.nl, die de gegevens opvroeg bij alle gemeenten. 

Vooral in het noorden en oosten van het land hoeven hondeneigenaren bijna nergens meer belasting te betalen voor hun viervoeter. Het aantal gemeenten dat hondenbelasting int, daalt al jaren. Tien jaar geleden vroeg nog ruim 70 procent van de Nederlandse gemeenten geld voor het houden van een hond. 

CIJFERS UTRECHTSE HEUVELRUG

Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug betalen in 2024 voor hun eerste hond 107,36 euro aan hondenbelasting. Vorig jaar was dat nog 98,56 euro. Voor een tweede hond betalen we in onze gemeente 177,52 euro (was 162,97 euro). Ook in sommige omliggende gemeenten, Veenendaal, Rhenen en Woudenberg gingen de tarieven omhoog. Maar in de gemeenten Zeist, Bunnik, Wijk bij Duurstede en Renswoude wordt juist geen hondenbelasting geïnd.

(de tekst gaat onder het kaartje verder)


Op bovenstaande kaart vind je het bedrag dat hondenbezitters in 2024 kwijt zijn aan hondenbelasting voor hun eerste hond. In veel gemeenten is het bedrag voor een tweede hond hetzelfde, maar er zijn ook plekken waar je veel meer geld moet betalen als je meerdere honden in bezit hebt. Dit getal vind je in het popupvenster.

LANDELIJKE CIJFERS

Zestien gemeenten stopten dit jaar met het innen van hondenbelasting. Onder meer Houten, Kerkrade, Woerden, Zoetermeer en Den Haag. Hondenbezitters uit de hofstad krijgen daarmee de grootste financiële meevaller: vorig jaar was de belasting daar met 137 euro nog de hoogste van het land. In zestien gemeenten is de hoogte van de hondenbelasting gelijk gebleven, in dertien gemeenten is die afgenomen ten opzichte van 2023. Onder anderen Apeldoorn, Hoorn en Brunssum verlaagden de belasting. 

Hendrik-Ido-Ambacht (145 euro), Katwijk (132 euro) en Tilburg (129 euro) zijn de duurste gemeenten om, qua belasting, een hond te hebben. Een stuk goedkoper zijn baasjes uit in Tholen (18 euro), Schiedam (20 euro) en Rijssen-Holten (26 euro). In Valkenburg aan de Geul is het hebben van één hond gratis, voor een tweede betaal je daar wel belasting (94 euro).

In 92 gemeenten is de hondenbelasting hoger dan vorig jaar. Meestal gaat het om een stijging van een paar euro. In Oss (van 56 naar 68 euro), Wijchen (van 78 naar 89 euro) en Tilburg (van 119 naar 129 euro) moeten hondenbezitters dieper in de buidel tasten. In 29 gemeenten is de belasting voor een tweede hond gelijk aan die voor de eerste hond. In andere gemeenten betaal je meer. In onder meer De Bilt (111 om 222 euro), Helmond (72 om 143 euro) en Eemnes (58 om 116 euro) betalen hondenbezitters het dubbele voor de tweede hond. Heerlen spant de kroon: voor de eerste hond betalen mensen daar 71 euro, voor de tweede is dat 229 euro.

POEPZAKJES

Het geïnde geld komt bij gemeenten terecht bij de algemene middelen. Dat betekent dat het overal aan mag worden uitgegeven. Het is dus niet zo dat hondenbelasting per definitie moet worden gebruikt tegen de overlast van hondenpoep, bijvoorbeeld voor poepzakjes of prullenbakken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie