De introductie van de Hans Nijhof kunst & cultuur prijs.
De introductie van de Hans Nijhof kunst & cultuur prijs. Ali van Vemde

68 aanmeldingen voor kunstprijs

25 mei 2021 om 08:36 Kunst

HEUVELRUG Kunstenaars uit de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Wijk bij Duurstede mochten tot eind maart een kunstwerk aanmelden om in aanmerking te komen voor de Hans Nijhof Kunstprijs. De winnaar mag het kunstwerk voor maximaal 5000 euro verkopen. Deze kunstprijs is door de Stichting Culturele Regio in het leven geroepen om de regionale kunst te ondersteunen. De gemeenten, kunstkrant Arte-e-Cultura en de Stichting Culturele Regio brengen het bedrag bijeen.

Vorig jaar september werd tijdens de kunstexpositie op Landgoed Sandenburg door burgemeester Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bekendgemaakt dat vanaf 2021 jaarlijks de Hans Nijhof kunst- en cultuurprijs zal worden uitgereikt. Deze prijs is vernoemd naar Hans Nijhof, wethouder van Cultuur in de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens zijn leven maakte hij zich hard voor kunst en samenwerking in de regio en maakte hij de start van de Stichting Culturele Regio mogelijk door financiële en persoonlijke ondersteuning.

Uit de drie gemeenten meldden 68 kunstenaars zich aan. Zij hebben een beschrijving van hun kunstwerk opgestuurd, aangevuld met enkele foto’s. De jury bestaat uit de cultuurcoaches-coördinators van de betreffende gemeenten, twee afgevaardigden van de Stichting Culturele Regio, drie kunstenaars uit iedere gemeente en een afgevaardigde van de kunstkrant Arte-e-Cultura. Uit Utrechtse Heuvelrug zijn dit Annie van Hal en Henk Drok van de Culturele Regio, cultuurcoach Maja van Eijndthoven en kunstenaar Ank ter Kuile. Uit de ingezonden kunstwerken zal een longlist worden gemaakt van 25 kunstwerken. Van deze 25 werken zullen er uiteindelijk zeven overblijven en daaruit zal de officiële keuze worden gemaakt. De winnaar van de prijs zal bekend worden gemaakt tijdens de kunstexpositie op landgoed Zonheuvel in Doorn in juli.

De komende weken komt een aantal kunstenaars uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor het voetlicht in Nieuwsblad De Kaap.

door Ali van Vemde

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie