De Doornse Schrijver Bert Overbeek vond het tijd om een boek over liefde en relaties te schrijven.
De Doornse Schrijver Bert Overbeek vond het tijd om een boek over liefde en relaties te schrijven. Babs Bouwman

Doornse schrijver publiceert boek over de liefde

22 september 2019 om 07:17 Kunst

DOORN De liefde is voor Doornse schrijver Bert Overbeek een essentiële kant van het leven en hij verdiept zich er al jaren in. Toen hij vorig jaar in een liefdesverdrietproces belandde, vroeg hij zich steeds af waarom al zijn kennis over de liefde niet werkte. Voor hem de aanleiding om 'Love, love, love' te schrijven. Het boek is met name geschikt voor mensen die in de overgang zitten van verliefdheid naar een duurzame relatie. De strekking is: doe het, ga het aan. Want de liefde verdiept je en het is een geweldige mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen.

Babs Bouwman

Op zijn twaalfde jaar is Bert Overbeek gaan schrijven. Tot groot verdriet van zijn ouders stopte hij op 17-jarige leeftijd met school. Overbeek wilde schrijver worden en dat doet hij tot op de dag van vandaag: ,,Ik ben van mening dat je als schrijver of kunstenaar je eigen broek moet kunnen ophouden", aldus Overbeek. Als je houdt van reizen en leven, dan moet je werken. Zijn werk als trainer en coach heeft hij hard nodig om al dit andere te kunnen doen. Hij houdt heel veel van het leven en van het menselijk contact. ,,De manier waarop we met elkaar vechten in de liefde, vertelt ons wie we in essentie zijn", zegt Overbeek. Die essenties spreken hem aan en dat zoekt hij in de ander.

REALISTISCH Overbeek gelooft zeker in de liefde want het is zo fundamenteel. Liefde en relaties hebben een sterk effect op gevoelens en gedachten. Dit boek waarschuwt tegen de valkuilen die vaak ten grondslag liggen aan illusies en teveel romantiek. ,,Wat je in een relatie kunt leren is teruggaan naar de kern en aandacht krijgen voor je werkelijke persoon die je ergens onderweg bent kwijtgeraakt."

Wie het boek gelezen heeft, is volgens de schrijver direct relatiedeskundige. Hij haalt de complexiteit uit de onderzoeken en vertelt het heel eenvoudig terug en geeft veel tips en handvatten. ,,Heb lief, is het credo, maar wees vooral realistisch. En maak jezelf niet te afhankelijk van de ander. Wees bereid tot het doen van concessies en zie dat als een leerproces. Als je elkaar de ruimte kunt geven te ontwikkelen, en ook de ontwikkeling van de ander centraal kunt stellen, dan kom je een heel eind in de richting van een succesvolle relatie."

Overigens is de schrijver er van overtuigd dat het een lange weg is. Hij heeft veel respect voor de mensen die het sleur aspect kunnen hanteren. De boodschap van het boek is: liefde is een nuttig proces en het kan een geweldige ervaring zijn tot aan je dood. Maar je komt behoorlijk wat tegen onderweg en dat is beslist niet allemaal even leuk.

IRONISCH Naast alle diepgang en wetenswaardigheden bezorgt 'Love, love, love' ook momenten om hartelijk te lachen. Op ironische wijze beschrijft Bert Overbeek voorbeelden en situaties en neemt hij een lang en gelukkig huwelijk op de hak. Schrijft hij over kinderen krijgen en de roze wolk die niet roze is. De liefde is een bloedserieuze zaak, maar soms is het fijn om daar wat luchtiger over te zijn.

Bert Overbeek schrijft ook dichtbundels en managementboeken. In de managementboeken geeft hij de business wereld een menselijk gezicht, door de verschillen die je op de werkvloer tegenkomt te benoemen. Diversiteit vindt hij een mooi onderwerp en wat hem betreft moet er op gebied van diversiteit op man/vrouw niveau nog veel gebeuren. De uitgever wordt wel eens gek van de uitwaaierende geest van Overbeek. Overbeek heeft altijd intensief geleefd en doet dat nog steeds. Waar mensen gewoonlijk achter een hekje staan, gaat hij erdoorheen. Want hij wil leven en ervaren.

advertentie
advertentie