De kerngroep van HB-Connect Heuvelrug: Jill Yohai, Ariadne Biessels, Inge Rozendaal en Joke van Grootveld.
De kerngroep van HB-Connect Heuvelrug: Jill Yohai, Ariadne Biessels, Inge Rozendaal en Joke van Grootveld. Corina Blommendaal

Hoogbegaafdheid vraagt om (h)erkenning

30 juli 2019 om 06:11 lokaal

DOORN Hoogbegaafdheid, een woord waarbij veel mensen denken aan iemand die één of meerdere dingen uitstekend kan, omdat de cognitieve aanleg aanwezig is. Maar deze kinderen denken en voelen vaak anders en ze komen op 'reguliere' scholen vaak niet tot hun recht of lopen vast. HB-Connect Heuvelrug is een initiatief voor- en door ouders en verzorgers van hoogbegaafde kinderen.

Corina Blommendaal

Vier moeders van meer- en hoogbegaafde kinderen zijn in mei met HB-Connect Heuvelrug gestart. ,,In collegiaal verband heb ik wel eens iets aan Diana Stalenhoef, Sociaal Makelaar binnen onze gemeente, over mijn kinderen verteld. Zij zijn hoogbegaafd en als ouder is het een behoorlijke zoektocht die je doorloopt", vertelt Joke van Grootveld. ,,Binnen het Sociaal Dorpsteam kwamen steeds meer meldingen van ouders met problemen en uitdagingen in verband met hun hoogbegaafde kinderen. Stalenhoef kreeg het idee om betrokken ouders met elkaar in contact te brengen en daarom nodigde ik samen met het Sociaal Dorpsteam een aantal ouders uit. Zo is HB-Connect Heuvelrug ontstaan, waarmee we een platform willen bieden aan alle ouders binnen deze gemeente met (vermoedelijk) hoog- of meer begaafde kinderen om hun ervaringen en kennis uit te wisselen, als ze die behoefte hebben."

VADERS OOK WELKOM Omdat het HB-Connectinitiatief pas gestart is, is er is één kleinschalige bijeenkomst geweest met voornamelijk moeders en professionals. ,,Het is zeker belangrijk om te benadrukken dat ook vaders erg welkom zijn op alle bijeenkomsten", geeft Jill Yohai aan. ,,Zij zijn vaak op een andere manier betrokken dan moeders, maar hun eigen ervaring en inbreng is waardevol. Voor hen kan dit een fijne manier zijn om in contact te komen met gelijkgestemden. Je ziet vooral moeders, omdat veel vaders autonoom willen zijn en niet snel contact met anderen zoeken bij uitdagingen." ,,Ouders hebben behoefte aan herkenning en erkenning. Hoogbegaafdheid raakt je hele gezin", vult Inge Rozendaal aan. ,,Het gaat vaak over meerdere gezinsleden en het maakt ook dat je om dingen kunt lachen en samen leert relativeren. Want daardoor ontstaat er wat lucht en ook het vermogen om de positieve kant van hoogbegaafdheid te zien." In feite hebben deze kinderen behoefte aan een andere opvoeding en begeleiding. ,,Daarom is het belangrijk om elkaar te kunnen vinden en ervaringen uit te kunnen wisselen", zegt Biessels. ,,Maar er zijn ook zoveel leuke en hilarische facetten. Je verwachtingen loslaten en meer kijken vanuit de ervaring van je kind maakt gebeurtenissen vaak veel begrijpelijker. Accepteren dat het is zoals het is."

DOELGROEP Kinderen die gevoelig zijn, veel prikkels uit hun omgeving oppikken, mogen hiermee leren omgaan. ,,Je kunt prikkels niet laten verdwijnen of negeren, maar mag juist leren dat het bij je hoort en het er laten zijn", legt Yohai uit. ,,Dat is lastig voor kinderen, want daardoor ontstaat het gevoel anders te zijn dan anderen. En bovendien, wat meespeelt, is het 'moeten' passen in een systeem, trouw te blijven aan 'wat hoort'. Dat is in het HB-gebeuren precies waarmee deze kinderen in de knel komen. Als je zoveel prikkels binnenkrijgt en je in feite een andere kijk op de wereld hebt, is dat heftig. En is begeleiding en begrip van je ouders daarin belangrijk. Om die ouders daarin te ondersteunen, willen wij connectie bijeenkomsten organiseren om ervaringen uit te wisselen, oplossingen te delen, situaties voor te leggen zodat we elkaar kunnen versterken." Aanmelden voor de bijeenkomst op 11 september in Cultuurhuis Doorn via hbconnect@heuvelrug@gmail.com.

advertentie
advertentie