V.l.n.r. Staand: Tuinman Richard Jaaltink en Peter-Paul Swijnenburg. Zittend: Jemima de Brauwere, Karlijn Back en Astrid de Groot.
V.l.n.r. Staand: Tuinman Richard Jaaltink en Peter-Paul Swijnenburg. Zittend: Jemima de Brauwere, Karlijn Back en Astrid de Groot. Erwin Hollestelle

Velddiner in moestuin Landgoed Zuylenstein voor verbinding en bewustwording

19 mei 2023 om 07:21 Duurzaamheid Iedereen is GoedVolk

LEERSUM Stichting GoedVolk verzorgt op 2, 3 en 4 juni een ‘velddiner’ in de moestuin van landgoed Zuylestein. Het is de derde keer dat dit gebeurt en heeft tot doel om mensen te verbinden en kennis te laten maken met de natuur zoals die zich in al haar schoonheid presenteert op de Utrechtse Heuvelrug alsmede met de lokale voeding en de lekkere en duurzame streekproducten die de Utrechtse Heuvelrug te bieden heeft.. Een gesprek met Astrid de Groot (GoedVolk), Jemima de Brauwere (Landgoed Zuylestein) en Peter-Paul Swijnenburg (eigenaar van restaurant Bentinck in Amerongen). 

,,Alle drie de dagen hebben een andere opzet”, laat De Groot weten. ,,Omdat ook bedrijven zich steeds bewuster zijn van duurzaamheid en hun rol daarin, is op de vrijdagavond een businessdiner georganiseerd. Op de zaterdagavond wordt er een ‘community diner’ gehouden dat voor iedereen toegankelijk is en op de zondagmiddag is er een uitgebreide lunch met daarbij ook een programma speciaal voor kinderen dat is gericht op ontspanning en een educatief karakter heeft. We willen kinderen op speelse wijze bijbrengen dat je zorg voor de omgeving en de natuur moet hebben. Wij willen hen bewust maken van hoeveel er in de natuur groeit en bloeit wat je gewoon kan eten en je er zodoende er ook meer respect voor krijgt. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.” 

17e EEUWSE MOESTUIN

De Brauwere knikt bevestigend. ,,De diners vinden plaats midden in de 17e eeuwse moestuin waar alle groente en fruit wordt gekweekt die op het menu komen te staan”, vertelt ze. ,,Op de vrijdag en zaterdag zal er muziek zijn. Op de vrijdag zal er een spreker zijn; daarnaast zal er uitleg zijn van wat men precies op zijn of haar bord krijgt. De zondag is dan gericht op kinderen, maar ook veel volwassenen weten vaak niet goed wat er komt kijken bij het telen van groente. Hier kunnen ze er alles over aan de weet komen en genieten van de heerlijke gerechten.” 

DERDE VELDDINER

Het is de derde keer dat GoedVolk een velddiner organiseert. De eerste keer was op Zonheuvel in Doorn en de tweede keer in de theetuin van Zorginstelling Barttiméus in Driebergen. Het concept bleek aan te slaan. De Groot hierover: ,,De naam ‘GoedVolk’ verwijst naar het feit dat wij er voor iedereen zijn, ongeacht iemands achtergrond of afkomst. Aan de hand van de vorige velddiners hebben we tot onze grote vreugde kunnen constateren dat deze zeer succesvol zijn vanwege het verbindende karakter. Mensen, soms wildvreemden van elkaar, maar ook streekgenoten, schuiven aan, raken met elkaar in gesprek en genieten van een heerlijk drie-gangen-menu. Bovendien ontdekken ze welke mooie plekken er zijn op de Utrechtse Heuvelrug.” 

GAST AAN TAFEL

Ze benadrukt dat de stelling dat iedereen welkom is ook op een andere manier tot uitdrukking komt. ,,Er zullen mensen zijn die financieel wat minder draagkrachtig zijn en ook wel zouden willen aanschuiven”, verduidelijkt ze. ,,Daarvoor hebben wij voor de velddiners het ‘Gast aan tafel’ ingevoerd. Dat wil zeggen dat iemand ook twee kaartjes kan bestellen. Het ene kaartje voor hem of haarzelf en het andere kaartje voor iemand anders. Wij zorgen dan dat het tweede kaartje terecht komt bij de juiste persoon.” 

HET MENU

Het exacte menu is nog onbekend. Swijnenburg vertelt dat hij daar nog geen uitsluitsel over kan geven. ,,Mijn koks komen drie dagen koken en zijn komen kijken naar wat er zoal voor handen is in de moestuin. Op dit moment de koks en de mensen die de gewassen telen in overleg met elkaar over wat er geserveerd zal gaan worden. De koks zijn afhankelijk van wat het land ze begin juni te bieden heeft. Naast de producten uit de tuinen van Zuylenstein betrekken de koks ook producten van andere toeleveranciers uit de regio. Maar ik weet zeker dat ze bijzonder smakelijke gerechten weten te bereiden die bij iedereen in de smaak zullen vallen.”

Meer informatie via: wwwvelddiner.nl

advertentie
advertentie