Afbeelding
Zonheuvel

Historische moestuin keert terug op Landgoed Zonheuvel

2 juli 2021 om 13:30 Natuur en milieu

DOORN Sinds 1903, toen de schrijver Maarten Maarten zijn intrek deed op Landgoed Zonheuvel, is er sprake van een moestuin. Op 1 januari nam Peter van Doorn het stokje over van Nicole Recourt die in de periode van 2017 tot 2020 het concept van de ‘Meewerktuin’ ontwikkelde. Na meerdere aanpassingen is de moestuin donderdag heropend. 

Peter van Doorn, opgeleid in Permacultuur en circulair landgoedbeheer, besloot de historie terug te brengen in de moestuin. ,,In mijn werkkamer hangt een oude plattegrond van het landgoed uit de begintijd. Daarop is duidelijk te zien hoe de situatie uit die tijd was. En via onze samenwerking met de moestuin van Landgoed Zuylestein kwam ik in contact met Thea Dengerink die gespecialiseerd is in historisch erfgoed en in het bijzonder historische moestuinen”, aldus Peter. 

Thea is een dag in de week betrokken bij de ontwikkeling van de moestuin van Zonheuvel. ,,Ik heb de oude bestelformulieren van kwekerij Abbing uit Bunnik (opgericht in 1982) er op nageslagen. Dat geeft een goed beeld van wat er in die tijd verbouwd werd in deze moestuin. Die gewassen brengen we terug in het hart van de moestuin. Onder de winterlinde die vorig jaar de Earth Charter Nederland werd geplant”, aldus Thea. 

RESTAURANT Met de herinrichting van de moestuin zijn ook de afspraken met het restaurant op het landgoed herbevestigd. Iedere week wordt door Peter en zijn mensen een lijst gemaakt van wat er op dat moment geoogst kan worden. Dat wordt vervolgens bezorgd bij het restaurant en verwerkt in de menu’s voor de gasten.

HOTEL Kim Staal, hotelmanager van Hotel en conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel: ,,Door de groente uit onze eigen moestuin te gebruiken garanderen we onze gasten een maximale versheid van producten. En het is leuk om het verhaal te vertellen dat wat onze gasten ’s avonds op hun bord aantreffen ’s ochtends nog in de moestuin groeide. Een verhaal dat past bij onze visie over duurzaamheid en gezondheid”.

KWEEKBAKKEN De restauratie van de kweekbakken staat nog op het wensenlijstje van Peter. ,,In overleg met de Anne van Rooij van de gemeente Utrechtse Heuvelrug brengen we in kaart wat er nodig is om de kweekbakken in de oude staat te herstellen. Als dat gerealiseerd is kunnen we ook de oude gewassen onder glas opnieuw gaan kweken.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie