Imker Bas Sprengers adviseert tuinbezitters onder meer lindebomen te planten en asters te zaaien.
Imker Bas Sprengers adviseert tuinbezitters onder meer lindebomen te planten en asters te zaaien. Hanny van Eerden

Dreigend voedseltekort voor de bijen

Dieren

DOORN Nu afgelopen december het aantal imkers alleen al binnen de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) met een duizendtal is gestegen, kan de honingbij weer opmars maken. ,,Dat is van cruciaal belang voor onze voedselvoorziening," zegt bijenhouder Bas Sprengers, lid van de NBV-afdeling Utrechtse Heuvelrug. ,,Dankzij bestuivingen kunnen wij bijvoorbeeld fruit eten. De aanwas is dus goed nieuws, maar een waarschuwing is nog steeds op zijn plaats. Bijen hebben zelf ook voldoende voedingsstoffenrijk voedsel nodig."

Hanny van Eerden

De NBV telt intussen achtduizend imkers binnen haar gelederen. ,,En er zijn meer imkerclubs," zegt Sprengers. ,,Zowel toenemende bomenkap en oprukkende verstening, als te veel maaien en gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn echter debet aan een dreiging, waar we nog niet genoeg kansen tegenover zetten. Daarvoor is inzicht en inzet nodig van de provincie, gemeente, projectontwikkelaars en inwoners."

Bij temperaturen boven de tien graden Celsius zwermen de bijen al uit. Sprengers: ,,Het creëren van meer biodiversiteit verdient dus prioriteit. Dat heeft ook een positief effect op de teruglopende wilde bijenstand en op andere insecten die de natuur in balans houden."

VERBONDENHEID Sprengers is bioloog en bijna een halve eeuw hobby-imker. Hij oefende dit vak ook professioneel uit tijdens een dienstverband bij een groot Canadees bijenbedrijf en met wetenschappelijk onderzoek in Costa Rica naar agressieve bijensoorten, die in Nederland niet voorkomen. ,,Bijenhouden biedt mij verbondenheid met de natuur," zegt hij. ,,Ik kwam daarmee al vroeg in aanraking. Zo liet de moeder van een basisschoolvriendje ons soms helpen met het verwijderen van honingraten uit haar kasten. Die mochten wij in de slinger hangen. De bijen bleven mij zodanig fascineren dat ik ze op zestienjarige leeftijd zelf ging houden in de tuin van mijn ouders en ik vervolgens aantrad als jongste verenigingslid. De meeste van mijn klasgenoten vonden dat er een steekje aan mij los was, maar de club zag in 'nieuw bloed' een garantie voor het voortbestaan van het vak. Ik hield vol."

BALANS De afgelopen vijftig jaar is er veel veranderd. Sprengers: ,,Veel plekken waar bijen voedsel kunnen vinden zijn verdwenen, zoals boomgaarden en velden met drachtplanten. Agrarische gebieden bieden nauwelijks meer dan maïs, aardappels en Engels raaigras zonder paardenbloemen. Bovendien raakt het dorp steeds meer lindebomen kwijt door kap. Linden zijn belangrijk voor de voedselvoorziening van de bij. Vooral jonge bijen hebben veel nectar en stuifmeel nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot een vitale generatie. Op dat gebied is er nog veel onwetendheid. Nieuwe initiatieven in de goede richting zijn er wel, maar het zijn er nog te weinig in aantal. Vaak blijft het ook bij het maken van goed klinkende plannen, terwijl het nu aankomt op de uitvoering ervan."

BIJENMARKT Het thema van de jaarlijkse Bijenmarkt op de tweede zaterdag in april is dan ook 'Bijenhouderij en biodiversiteit'. ,,Ondanks dat veel fruitbomen en met name pruimenbomen weken eerder in bloei zijn dan vroeger, worden op deze traditionele markt vandaag de dag nog steeds bijenvolken ingekocht en verhuurd voor de bestuiving van gewassen," zegt Sprengers. ,,De insteek is inmiddels breder met kramen met geneesmiddelen, drachtplanten, hebbedingen en advies voor het creëren van meer biodiversiteit." De 59e Bijenmarkt vindt plaats op 11 april in het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Het bomenmuseum is die dag voor iedereen gratis toegankelijk.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 2 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 19 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ gisteren
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01