Piet Dijkstra bij de dierenambulance.
Piet Dijkstra bij de dierenambulance. Danny van der Linden

Een ochtend op pad met de dierenambulance

3 augustus 2019 om 08:10 Dieren

HEUVELRUG De dierenambulance in de gemeente Utrechtse Heuvelrug werkt nauw samen met de vrijwilligers in de regio's Houten en Wijk bij Duurstede. Een verslaggever van De Kaap / Stichtse Courant reed een ochtend mee met chauffeur en vrijwilligerscoördinator Piet Dijkstra.

Danny van der Linden

Na een aantal telefoontjes is de afspraak gemaakt. Op de laatste zaterdag van juli mag De Kaap / Stichtse Courant een ochtend mee met de dierenambulance in Houten die nauw samenwerkt met de regio's Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug. Na een treinreis naar het station van Houten staat vrijwilliger Piet op het parkeerterrein klaar in zijn ambulance. Het voertuig is niet te missen. Piet heeft gezelschap van hondje Sterre. Het beestje is ooit opgepikt uit een woning waar een drugsverslaafde leefde en maakt sinds enkele jaren deel uit van het gezin van Dijkstra. Tijdens de rit zal Sterre een vriendelijk en gemakkelijke hond blijken.

,,Ik ben nu zeven jaar betrokken bij de dierenambulance", vertelt de Houtenaar. ,,Ik ben coördinator en draai weekenddiensten. Dat doe ik ongeveer 180 keer per jaar." Sinds januari 2018 valt de dierenambulance in deze regio's onder de dierenbescherming.

OP PAD Na de kennismaking gaan we op pad. ,,Onze eerste rit gaat naar Utrecht", vertelt Dijkstra. ,,Daar is de vogelopvang." Reden van het bezoek is een zwaluw die Dijkstra de avond ervoor heeft gevonden. Het vermoeden bestaat dat het dier niet in orde is. Het beestje zit achterin de dierenambulance in een kistje. Tijdens de rit vertelt Dijkstra over zijn activiteiten als vrijwilliger van de dierenambulance. ,,In het dagelijks leven werk ik als projectmanager in de IT", zegt hij. ,,Ik vind het leuk om in mijn vrije tijd iets heel anders te doen en heb veel plezier aan mijn werk op de dierenambulance. Vaak gaat mijn vrouw ook mee op pad." Voor we het weten rijden we in de Utrechtse wijk Hoograven om de zwaluw af te leveren bij de vogelopvang. Het dier wordt snel bekeken en zal later aan nadere inspectie worden onderworpen.

DODE KAT Van Utrecht vervolgen we onze weg naar Schalkwijk. ,,Daar ligt in de vrieskist van een dierenarts een dode kat. Hij zit in een afgesloten zak. Een paar weken geleden heb ik hem gevonden in Houten", vertelt Dijkstra. Het lijken de minder leuke kanten van het werken op de dierenambulance. ,,Dat klopt", erkent de vrijwilliger. ,,Soms zien aangereden dieren er ook niet prettig uit. Maar je went er ook aan. Ik denk maar zo: ik draag er aan bij dat de eigenaren weten waar hun huisdier gebleven is." In het geval van deze kat is het niet gelukt de eigenaar te achterhalen. ,,Het dier droeg geen chip. Al zegt dat niet altijd iets. Soms zijn dieren wel gechipt en denken mensen dat ze het goed geregeld hebben, maar klopt er iets niet in de administratie. Ik zou mensen willen aanraden dit goed te controleren. Het gaat nog veel mis."

De dode kat wordt overgebracht naar de gemeentewerf van Houten. Daar is een speciale kadaverbak. Hoewel deze gekoeld wordt, is de geur rond de bak te ruiken. Dat zal mede te maken hebben met het warme weer. Piet Dijkstra maakt dus ook vervelende dingen mee in zijn werk. ,,Ik kan me herinneren dat ik in een warme zomer langs de A27 gebeld werd om een doos met een poes en jonge kittens te komen halen. Die beestjes waren er slecht aan toe. Uiteindelijk is alles goedgekomen."

REGELMATIG Piet Dijkstra is geen onbekende op de gemeentewerf. ,,Ik heb hier regelmatig zwerfkatten gevangen. Die worden dan 'geholpen' om verdere voortplanting te voorkomen", weet Dijkstra. ,,Daarna worden ze op legale wijze weer vrijgelaten. Daar zijn wetten voor. Ik vind dat dat netjes geregeld is. Er zijn mensen die denken dat ze een kat kunnen socialiseren, maar dat blijkt in de praktijk niet te werken." Vandaag zijn er weinig zwerfkatten aanwezig. ,,En ik heb geen kittens gezien. Een goed teken", zo luidt het oordeel. Dan is het tijd voor een drankje. Bij Dijkstra thuis is de ontvangst hartelijk en de interesse in de dierenwereld groot.

RUSTIGE OCHTEND ,,Het is een rustige ochtend. We hoeven vandaag ook niet naar de Heuvelrug, maar natuurlijk kom ik daar regelmatig", vertelt Dijkstra. Vandaag staat er nog een bezoekje aan Hans op het programma. Hans, een Houtenaar met een verstandelijke beperking, heeft nog al eens vragen over de gezondheid van zijn kat Baloe. ,,Hans mag me altijd bellen", zegt Dijkstra. ,,En dat doet hij ook."

Vandaag zijn er zorgen over het warme weer en een zenuwentrek die de kat lijkt te hebben. Dijkstra stelt Hans gerust en geeft en passant nog wat tips over het gebruik van het kattenluikje. Na een kop koffie worden we uitgezwaaid door een tevreden en opgeluchte Hans.

SNUFFELSTAGE Dan zit de 'snuffelstage' van de verslaggever er weer op. Een stuk wijzer word ik afgezet bij het station in Houten. Volgens Piet is het belangrijk dat mensen weten dat de dierenambulance wordt bereden door vrijwilligers. ,,Wij zijn ook geen dierenartsen. We zijn alleen verantwoordelijk voor het vangen en vervoeren van de dieren."

RUIMTE VOOR VRIJWILLIGERS De dierenambulance kan nog wel wat hulp gebruiken. Zowel in de regio Houten als op de Utrechtse Heuvelrug is er ruimte voor vrijwilligers. Zij kunnen contact opnemen met Piet Dijkstra op 06 53 92 13 78. (let op: dit telefoonnummer is niet voor meldingen voor de dierenambulance)

advertentie
advertentie