Afbeelding
Matthijs van der Ven

Loods vol met illegale middelen gesloten door burgemeester

Overig

OVERBERG Burgemeester Naafs van gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft besloten op grond van de Opiumwet over te gaan tot sluiting van een loods aan de Parallelweg in Overberg. De loods is met ingang van 5 februari 2021 gesloten voor een periode van zes maanden.

De politie heeft op 19 november 2020 een onderzoek ingesteld aan de Parallelweg te Overberg. Zij troffen daarbij een ruime hoeveelheid harddrugs en andere zaken aan die wijzen op de handel in verdovende middelen. De politie heeft haar bevindingen gerapporteerd aan de burgemeester. Op basis van de feiten en omstandigheden heeft de burgemeester besloten tot de tijdelijke sluiting. De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie en beschermt de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid. 

De gemeente Utrechtse Heuvelrug voert op basis van regionaal gemaakte afspraken en een nauwe samenwerking tussen gemeente, politie en het Openbaar Ministerie een sluitingsbeleid. Burgemeester Naafs: ,,Drugsbezit- en handel vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde en leidt tot een onveilige en onprettige leefomgeving. Wij tolereren geen drugsoverlast in onze gemeente en gaan daardoor vrijwel altijd over tot de tijdelijke sluiting van drugspanden om de openbare orde en leefbaarheid te herstellen.”

AFWIJKING De gemeente Utrechtse Heuvelrug sluit normaliter bij dit soort overtredingen het pand voor een periode van twaalf maanden. Daar is in dit geval bewust van afgeweken. ,,Het toepassen van dit soort zware bevoegdheden is altijd maatwerk. In dit geval ging het om een kortstondige overtreding door externe huurders. Daardoor heb ik besloten de specifieke loods in dit geval voor zes maanden te sluiten. Op die manier herstel ik de openbare orde zonder afbreuk te doen aan het lokaal ondernemerschap van derden die niet betrokken zijn bij het strafbare feit’’. 

Het strafrechtelijk onderzoek aan de Parallelweg in Overberg loopt nog. Burgemeester Naafs prijst de politie voor het uitmuntende werk. ,,Dit is in relatief korte tijd de tweede constatering van drugshandel in Overberg. Dit toont eens te meer aan dat ons buitengebied kwetsbaar is voor drugscriminaliteit. Opmerkzaamheid van ons allen is een noodzaak. Juist in deze tijd, waarin de economische onzekerheden bij onze ondernemers in het buitengebied criminelen gevoelsmatig de ruimte biedt om hun activiteiten daar te ontplooien. Daarom roep ik iedereen op: wees alert, praat met elkaar en meldt verdachte situaties en (vermoedens van ) drugshandel!’’ 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30