Afbeelding
Politie Oost-Nederland

Aantal woninginbraken in Utrechtse Heuvelrug weer gestegen

21 oktober 2022 om 15:30 Inbraak

HEUVELRUG Het aantal woninginbraken in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is weer gestegen. In de eerste negen maanden van dit jaar werden 89 inbraken in woningen geregistreerd, dat is meer dan in de afgelopen drie jaren in dezelfde periode.

Ook landelijk is te zien dat het aantal woningen weer is gestegen, voor het eerst in jaren. In de periode van januari tot en met september sloegen inbrekers in totaal 17.300 keer toe. In dezelfde periode vorig jaar registreerde de politie nog 16.100 inbraken. Dat komt neer op een stijging van meer dan zeven procent, blijkt uit een analyse van het ANP op basis van politiecijfers.

Volgens de politie is er sprake van ,,een direct verband” met de coronamaatregelen. Veel mensen werkten thuis. ,,In 2021 lag het aantal woninginbraken uitzonderlijk laag. Toen begin 2022 de maatregelen verdwenen, nam het aantal inbraken ook weer toe. We zitten nu iets lager dan in pre-coronajaar 2019 rond dezelfde tijd. Maar het gaat naar verwachting alsnog om ruim 25.000 woninginbraken dit jaar”, aldus Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak bij de politie.


Op provinciaal niveau vallen met name Drenthe (+41 procent), Flevoland (+35 procent) en Overijssel (+28 procent) op in de cijfers. Ook in Utrecht is een (lichte) stijging te zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op gemeenteniveau valt vooral het Drentse Meppel op. Tot en met september werd hier negentig keer ingebroken, in dezelfde periode vorig jaar ging het om slechts negen keer. Ook in Montfoort (Utrecht), Achtkarspelen en Harlingen (Friesland), Culemborg (Gelderland), Dalfsen (Overijssel), Gilze en Rijen en Geertruidenberg (Noord-Brabant) en Hillegom (Zuid-Holland) is het aantal inbraken minstens verdriedubbeld.


Voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat het dus om 89 woninginbraken in de periode van januari tot en met september 2022. In dezelfde periode van vorig jaar lag het aantal inbraken in woningen op 71. Dat is een stijging van 25 procent.

Op onderstaande kaart vind je per gemeente het totale aantal woninginbraken van januari t/m september 2022 terug. Door dit aantal af te zetten tegen het aantal inwoners, is ook het aantal inbraken per tienduizend inwoners berekend. Dat getal bepaalt de kleur op de kaart. Klik je op de kaart op een gemeente, dan vind je ook het aantal inbraken t.o.v. een jaar eerder terug.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie