Ingezonden brief: 'Het roer moet om'

Nieuws

(reactie op ingezonden brief Wim van Halm: 'Hoe nu verder')

Beste Wim van Halm, de gemeente is inderdaad in de bijna afgelopen raadsperiode in een beroerde situatie terecht gekomen. De gemeente heeft er nog nooit zo slecht bijgestaan, financieel en bestuurlijk. Financieel door de torenhoge schuld (vreemd vermogen) die in de afgelopen vier jaren is ontstaan. Nu al 120 miljoen of ruwweg 3000 euro per inwoner en vrijwel geen reserves meer om tegenvallers op te vangen. Veroorzaakt door een opeenstapeling van financiële missers en beleidskeuzes zoals gemeentekantoor, milieudienst, gemeentelijk vastgoed, bouwprojecten en systematische miscalculaties in de opbrengsten zoals bouwleges, en grafrechten. Zodat steeds weer tekorten ontstonden. Met als gevolg dat de gemeente in 2012 zelfs onder provinciale curatele werd gesteld.

Niet door schuld van de hele raad zoals u schreef. Het waren vooral de collegepartijen VVD , D66 en GroenLinks/PvdA, die in tegenstelling tot de oppositiepartijen alles deden om de missers van het college toe te dekken en kritische opmerkingen van de oppositie weg te stemmen. Te doen alsof er niks aan de hand was.

Een voorbeeld. De ingediende begroting 2013 was volgens het oordeel van de oppositie niet goed onderbouwd, niet reëel, te optimistisch was. Ze vroegen meer informatie aan de wethouder. Die wilde deze niet geven en kreeg daarbij de steun van de collegepartijen. Het doel van de coalitie was om hoe dan ook een sluitende begroting te maken om zo van de curatele af te komen. De hele oppositie stemde tegen deze feitelijk onjuiste begroting, die zoals later bleek toch weer met een behoorlijk tekort te zien gaf. Bij herhaling was er sprake van verspilling van belastinggeld bij dit college, met als ergste voorbeeld het gemeentekantoor. Kritische geluiden van de minderheid werden steeds weggestemd door de coalitiepartijen.

Het is begrijpelijk dat het vertrouwen in het gemeentebestuur niet groot is onder de inwoners, maar dat is uitsluitend toe te rekenen aan het huidige college en de huidige collegepartijen.

Op 30 juni 2011 schreef een inwoner al in Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant 'wanneer u in maart 2014 in het stemhokje staat, bedenk dat Groenlinks/PvdA, VVD en twee leden van de D66 de afstand tussen kiezer en gekozene alleen maar groter hebben gemaakt." Dat geldt nu in versterkte mate na alles wat intussen is gebeurd.

Het wordt tijd dat we ander en een beter bestuur krijgen, waar de raad het werk van het college kritisch volgt, verspilling bestrijdt en weer het vertrouwen krijgt van de inwoners. Inderdaad, beste Wim 'het roer moet om'. Dat kan op woensdag 19 maart via de stembus.

Wim Doelman

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28