Nieuws

Wie weet meer?

De Merwehoeve in Doorn bleek een niet zo moeilijk te vinden villa op de hoek van de Woestduinlaan en de Driebergse Straatweg te zijn. Veel reacties zijn vergelijkbaar met: ‘google even, er is zoveel over de Merwehoeve te vinden.’ Maar daar gaat het in deze rubriek niet om. Waar het wel om gaat: wetenwaardigheden, herinneringen, bijzonderheden, enzovoorts, die juist niet met ‘even googlen’ te vinden zijn.

,,Voordat de opening van zwembad ‘Woestduin’ aanleiding gaf tot de Woestduinlaan, heette de weg ‘Hirtler Drift’, zoals in een oude gemeentegids (1925) wordt vermeld,’’ meldt Chris Vellinga. De Hirtler is de naam van een in de nabijheid gelegen villa langs de Driebergse Straatweg.

De huidige bewoners, de familie H.A. Weerdenburg, reageerden uitgebreid. ,,De foto is van rond 1910. De villa werd gebouwd in 1906: de tramweg werd aangelegd door de Ooster Stoomtram Maatschappij in 1910 en wij zijn in het bezit van een zelfde ansichtkaart met poststempel 1912. Zoals uit de foto blijkt was de Woestduinlaan in die tijd niet meer dan een zandweg. De villa is een ontwerp van architect H. Reus uit Dordrecht. Zijn ouders, eveneens uit Dordrecht afkomstig, waren de eerste bewoners vanaf 1906 tot hun overlijden in 1917. Een dochter van dit echtpaar bleef in de villa wonen tot haar overlijden in 1934. De naam Merwehoeve verwijst naar de rivier de Merwede die door Dordrecht stroomt. Gegevens over gebruik en/of bewoning vanaf dat moment tot begin van de jaren ‘40 zijn ons niet bekend. In 1942 verschijnt er een artikel in De Kaap, waaruit blijkt dan in Merwehoeve is gevestigd de staf van de landelijk werkzame instelling A.D.M. (Algemene Dienstplicht voor Meisjes). Later is de villa gevorderd voor huisvesting van Duitse militairen en direct na de bevrijding in 1945 hebben Canadese militairen hun plaats ingenomen. Vanaf medio 1946 tot 1973 is Merwehoeve in gebruik als vakantiehuis van het accountantskantoor Klyveld, Kraayenhof & Co.  Na twee jaar leegstand is Merwehoeve in 1975 door ons gezin weer in gebruik genomen als particulier woonhuis en zijn wij er na ruim 38 jaar nog steeds woonachtig.’’

Over de periode van het gebruik als vakantiehuis vond Jan Blankestijn nog een oude personeelsadvertentie (1949): ‘vrije kost, reisk. vergoed Merwehoeve Woestduinlaan 1 Doorn. Gevr. in gezin.’

De vraag ‘Wie weet meer?’ wordt dit keer gesteld bij een foto van Het Zandvoort in Amerongen, toen die nog niet bestraat was. Waar dat is, weet (bijna) iedereen. Ter hoogte van de foto was ooit de smederij van Merkesteijn gevestigd. Wat is er nog meer over het (verre) verleden van het Zandvoort te vertellen? Of anders misschien over het ‘Hugje’, de huizen waar je op de foto in de verte tegenaan kijkt?

Als u iets weet, kunt u dat mailen naar Jan Meijer, ria.meijer-koppenol@planet.nl of schrijven naar De Dam 8, 3956 KA Leersum. Hebt u ook een foto die vragen oproept, mail of stuur die dan naar hetzelfde adres.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 1 uur geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24