13 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Vrouwen Enervo nemen revanche op Volleer

LEERSUM – De plaatselijke derby tussen de volleybalvrouwen van Volleer en Enervo is in een verdiende 2-3 winst voor de bezoeksters geëindigd. Daarmee nam Enervo revanche voor de nederlaag aan het begin van de competitie. Volleer won toen met dezelfde cijfers.

De eerste set stond vooral in het teken van voorzichtigheid. Beide ploegen wilden geen fouten maken, en het resultaat was juist het tegengestelde: veel foute opslagen en aan beide kanten een matig verzorgde pass. Zo bleef het evenwicht tot 15-15 in stand, waarna Volleer het verschil maakte op de middenposities. Daar was het blok en de aanval net iets beter verzorgd dan bij Enervo (25-22).

In de tweede set werd dat verschil nog beter zichtbaar. In de middenfase van de set kwam Enervo niet meer onder de druk van Volleer uit en ook de meestal degelijke buitenaanvalsters slaagden er niet meer in tot scoren te komen. Volleer walste over Enervo heen en pas bij 18-9 nam de thuisploeg wat gas terug, waardoor de stand nog enigszins dragelijk voor Enervo werd (25-18).

Enervo realiseerde zich dat er wat moest gebeuren en bracht met drie wissels, waaronder een andere spelverdeelster, meer evenwicht in de ploeg. De aanvalsopbouw werd sneller, de middenspeelsters hadden nu wel overwicht aan het net en de verdediging werd geleid door een ijzersterke Monique Dusée. Volleer bleef de gehele set zoeken naar een antwoord en vond dat niet. Dat resulteerde in een ontluisterende 9-25.

Nu moest Volleer met wissels proberen de bakens te verzetten. Dat lukte aanvankelijk uitstekend, want in de vierde set werd een degelijke 13-9 voorsprong opgebouwd. Maar Enervo was niet onder de indruk. De servicedruk bleef hoog en bij 17-17 was de achterstand weggewerkt. Volleer zag zo ook de derde set naar de gasten gaan (20-25).

Het vijfde bedrijf was meer spannend dan fraai. Volleer begon met een kleine voorsprong (4-2) die Enervo snel repareerde. De wedstrijd kon beide kanten op, maar via 15-17 was Enervo uiteindelijk net iets beter. Het was een verdiende overwinning in een wedstrijd die een echte derby was. Beide ploegen voegden zo een paar broodnodige punten toe aan het totaal in de strijd om degradatie te ontlopen. Enervo is daarin wat verder dan Volleer, maar gezien het vertoonde spel, moeten beide ploegen zich kunnen handhaven in de promotieklasse.