Nieuws

14 vrijwilligers in 2014

MAARN – Met het bakken van oliebollen heeft De Regenboog maandag voor Kerst de aftrap gegeven voor de actie ’14 nieuwe vrijwilligers in 2014’. ,,Deze oliebollen hebben we aangeboden aan de familieleden van onze cliënten, onze omwonenden en de inwoners die deelnemen aan het glasophaal project. Als dank voor hun steun in het afgelopen jaar”, vertelt manager dagbesteding Margreet van der Sluijs.

door: Monique José Timmermans

De Regenboog in Maarn is een dagcentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking van de Stichting Reinaerde. Op allerlei manieren wordt bij de Regenboog getracht de cliënten te betrekken bij hun omgeving. Bij dagelijkse dingen als een boodschapje doen, eten maken in de keuken, werken in de tuin dan wel ‘lekker tutten’ met nagels lakken of haren kammen is hulp nodig. ,,Het gaat vaak om kleine dingen die voor onze cliënten een groot verschil maken.”

Zo zou iemand die muziek maakt regelmatig een half uurtje kunnen oefenen in De Regenboog of wie weet heeft iemand een andere hobby waarmee hij voor levendigheid in het centrum kan zorgen. Het vrijwilligerswerk op de Regenboog is volgens Van der Sluijs veel beter inpasbaar en minder tijdrovend dan mensen verwachten. ,,We zorgen voor vaste combinaties van vrijwilliger en twee of drie cliënten. Zo kan er ook een band worden opgebouwd. Men leert de lichaamstaal van de cliënten begrijpen.”

,,Het zijn hele simpele dingen die de dagelijkse routine even doorbreken. Zo heb ik vanwege de kerstvakantie vandaag mijn kinderen even meegenomen. Je ziet de cliënten reageren op de andere stemmen. Met de vele vrouwen in de zorg is ook een mannenstem al verrassend. Het sociale netwerk van de cliënten is klein. Een nieuw gezicht of activiteit doorbreekt de routine en voegt daarmee veel toe.”

Vandaar de actie ‘14 nieuwe vrijwilligers in 2014’. Volgens Van der Sluijs worden ook bij De Regenboog vrijwilligers worden steeds belangrijker, dan kunnen cliënten doen wat zij leuk vinden. Activiteiten geven kleur aan de dag en betekenis aan het leven. Niet alleen voor onze cliënten, maar ook voor de vrijwilliger is het contact en de activiteit van waarde bij een passende match.”

,,De wens om meer vrijwilligers aan ons te verbinden bestaat al langer. Bij de ouderen en bij textiel hebben we goede ervaringen met vrijwilligers. Met een groot aantal stagiaires hebben we hier altijd veel opgevangen. Nu wordt het budget 20% lager en zijn vrijwilligers onontbeerlijk. Ook om bestaande activiteiten als het glasproject voort te zetten. Dat werkt nu met twee betaalde krachten, hopelijk straks met een betaalde kracht en een vrijwilliger.”

Elke vrijwilliger kan geheel vrijblijvend proberen of dit wat voor hem/haar is en er is altijd begeleiding aanwezig om op terug te vallen. Er wordt een vrijwilligersovereenkomst afgesloten waarmee een jaarlijkse vergoeding, reiskosten en verzekering zijn geregeld.

Even binnenlopen bij De Regenboog kan altijd, vraag naar Thea van de Hengel of bel Margreet van der Sluijs 06-20925437.

FOTO'S:

Joost, samen met Margreet op de foto, is graag buiten om naar de treinen te kijken.

Karlijn heeft veel knuffels, het liefst wil ze een echt hondje aaien.

Monica zoekt hulp bij het maken van de kaarsen die worden verkocht.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 23 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01