In Memoriam: Jaap van Dijke

Nieuws

Op zaterdag 14 december is zeer onverwacht overleden de betrokken Amerongense Jaap van Dijke (1933–2013). Er zijn weinig initiatieven, evenementen of groeperingen in het oude dorp te bedenken waarin hij niet de hand heeft gehad. Een ware vriend van Amerongen.

Na zijn pensionering als directeur bij de BAM woonde hij in een appartement in huis Oranjestein, hartje Amerongen. Een inspirerende omgeving die hem tot andere initiatieven bracht. Het zat in zijn aard, stilzitten was hem een gruwel. Tijdens zijn loopbaan in de Waterbouw (onder meer de Coentunnel) en projectbouw bij BAM (en voorgangers) was hij al voorzitter van meerdere brancheorganisaties en commissaris bij ondernemingen. In 1992 kreeg hij uit handen van minister Nijpels de onderscheiding Officier in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn vele maatschappelijke verdiensten.

Daarna bleef Van Dijke nog actief als commissaris, adviseur en als lid van arbitragecommissies (Betuwelijn en de Metro Rotterdam).

Jaap van Dijke studeerde Civiele Techniek aan de Hogeschool Utrecht en beëindigde succesvol zijn militaire diensttijd als res. 1e Luitenant bij de Genie. Na een echtscheiding in 1995 huwde Van Dijke in 2005 met zijn nieuwe relatie, die helaas maar kort mocht duren. Sinds enkele jaren deelde Walda van Wolde zijn leven.

Jaap werd geboren in Zuilen, als kind van een onderwijzersechtpaar. Uit zijn eerste huwelijk heeft Jaap twee kinderen, Tessa en Jeroen en er zijn drie kleinkinderen.

Van Dijke was een begaafd amateurfotograaf. Van jongs af aan was hij gefascineerd door beeld, kleur en vormen. Hij had een originele visie op fotograferen – en bracht die over op andere amateurs. Meerdere tentoonstellingen en boeken zijn aan zijn werk gewijd, en nog te bewonderen.

Voor Amerongen heeft Van Dijke, in de twintig jaar dat hij er woonde, een grote betekenis gehad. 'Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving', een uitdrukking die hij zelf meer dan waar maakte. Hij was oprichter en voorzitter van SKIAM (Kunst in Amerongen) met Filmhuis, Open Atelier en Klei Atelier. Hij was voorzitter van De Zonnebloem regionaal, penningmeester van Vrijwilligerswerk Amerongen en secretaris van de klankbordgroep Amerongen. Met grote inzet was hij bestuurslid van Open Monumentendag Amerongen, dat tot een groot evenement uitgroeide.

Hij las graag goede boeken, liefst literair, om ze te bespreken in een leesclub. En sportief gezien was er fitness en golf met vrienden, als er tijd voor was. Jaap van Dijke was 'recht door zee', no- nonsens en 'kan niet, bestaat niet'. Jaap van Dijke, Amerongen zal je missen.

Manus van Gent.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 5 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 22 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01