Nieuws

Hallo Boy,

Hierbij het verhaal over Jeroen Heindijk en de A12-parkeerwal. (4000 tekens)

Op de foto: Heindijk toont op zijn computer de mogelijkheden van zijn idee.

groeten van Jan

--------------------------------------------------------------------

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

--------------------------------------------------------------------

Interesse groeit voor parkeerwal A12

Jeroen Heindijk krijgt steun van Herman Wijffels

DRIEBERGEN - ,,Het gekke is dat wethouder Homan mijn idee voor een parkeerwal langs de A12 megalomaan heeft genoemd, en nu komt hij zelf met een omvangrijk parkeerplan voor die locatie." Jeroen Heindijk is nogal verbaasd dat de gemeente het participatieproces rond Hoofdstraat 26 heeft opgeschort, vooral omdat zijn bijdrage aan die participatie steeds meer steun begint te krijgen. Het idee voor een parkeerwal heeft inmiddels ook de zegen van Herman Wijffels.

door Jan de Beer

Begin dit jaar trok ondernemer Jeroen Heindijk zeer de aandacht met zijn concept voor een geluidsduin langs de A12, een groene wal waarin geparkeerd kan worden en waarin ook andere 'groene' initiatieven kunnen worden verwezenlijkt. Nadat hij op aandringen van de gemeente van dit concept een oriënterende animatie had laten maken, die zelfs het NOS-journaal haalde, werd het idee in het participatieproces opgenomen als één van de ontwikkelingsinitiatieven voor het gebied. De gemeente heeft al die initiatieven echter voorlopig in de ijskast gedeponeerd, omdat men eerst een plan voor een verdiepte parkeervoorziening wil onderzoeken. Deze parkeervoorziening is bedoeld voor de Triodosbank, die op de Reehorst een nieuw hoofdkantoor gaat bouwen, en voor de bezoekers van congrescentrum Antropia. Saillant gegeven hierbij is dat niet Triodos, maar de gemeente zélf het parkeerplan op deze 'participatie-locatie' ter tafel heeft gebracht. Sterker nog: begin dit jaar zou het plan reeds ter sprake zijn gebracht in contacten met Triodos. ,,Uiterst vreemd”, zegt Heindijk ,, Er zijn heel veel dure woorden aan die participatie besteed. Wethouder Homan heeft destijds letterlijk gezegd dat geld geen rol speelt en dat de uitkomst voor de gemeente open is.” Dat men Heindijks idee voor een multifunctionele parkeerwal als één van de initiatieven nu terzijde heeft geschoven, is volgens hem niet alleen strijdig met de gemaakte afspraken maar ook een ontkenning van de brede interesse die hiervoor inmiddels getoond is.

Volgens Jeroen Heindijk heeft het KLPD gemeld dat men er graag aan wil meewerken, en ook vastgoedconcern BAM heeft serieuze belangstelling. Bovendien heeft niemand minder dan Herman Wijffels, die in deze gemeente woont, het idee duidelijk omarmd. Wijffels, voormalig SER-voorzitter en bewindvoerder bij de Wereldbank, CDA-prominent en tegenwoordig hoogleraar duurzaamheid aan de universiteit Utrecht, staat bekend als iemand die gelooft 'in de macht van het idee'. Jeroen Heindijk had hem al eens eerder ontmoet en tijdens een informeel gesprek heeft Wijffels onlangs te kennen gegeven dat hij Heindijks concept zeer interessant vindt. Vooral omdat in het plan verschillende functies in elkaar worden geschoven. Het is volgens Wijffels helemaal van deze tijd omdat er naast het oplossen van een parkeerprobleem allerlei mogelijkheden voor kleine, groene ondernemers worden gecreëerd. Hij adviseerde Heindijk om 'een groter vehikel' te zoeken om zijn idee mogelijk te maken. ,,En dat had nu juist door middel van dat participatieproces op gang kunnen komen”, zegt Heijndijk. Het idee voor een multifunctionele geluidsduin, of 'zoomburcht' zoals hij het ook wel noemt, is weliswaar spectaculair maar zeker niet onhaalbaar als meerdere deelnemers ieder een deel van de realisering voor hun rekening nemen. Naast de gemeente, de Provincie, Triodos en wellicht ook de NS, zouden tevens de participerende ondernemers hun bijdrage kunnen leveren. ,,Allerlei organisaties hebben bij het participatieproces duurzame en innovatieve voorstellen ter tafel gebracht die prima in dit multifunctionele concept passen”, zegt hij. ,,Zoals een bedrijf voor fietsverhuur, een biologische vleeshandel, een ambachtelijke smederij, maar ook een initiatief om met elektrische wagentjes de Heuvelrug te bevoorraden. Wat is er tegen om, zoals Wijffels mij adviseerde, al deze grote en kleine stakeholders op korte termijn weer bij elkaar te brengen?”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ gisteren
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01