Extra kliko voor plastic in alle dorpen

4 december 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Plastic afval wordt in de toekomst in alle Heuvelrugdorpen huis-aan-huis opgehaald. De gemeente wil daarvoor een nieuwe container introduceren. Om aan de eventuele weerstand tegen de extra kliko tegemoet te komen, worden inwoners niet verplicht om er eentje te plaatsen. Plastic afval wegbrengen mag ook.

door Michiel Schaaij

De huidige inzameling van plastic afval levert nog niet de gewenste resultaten op. In alle dorpen staan Plastic Hero-containers opgesteld, waar inwoners hun ststof verpakkingen kunnen verantwoord kunnen dumpen. Hoewel die containers soms propvol zitten, belandt er per inwoner toch nog zo'n 19 kilo aan plastic bij het gewone huisvuil. ,,Dat is zonde van de grondstoffen, die daardoor niet worden gerecycled maar verbrand. En bovendien is dat slecht voor het klimaat, omdat er meer CO2 uitgestoten wordt", zo redeneert de gemeente in de nieuwe Afvalnota.

Uit een enquete bleek dat Heuvelruggers niet erg gecharmeerd zijn van de manier waarop plastic afval nu wordt ingezameld. Liefst 95 procent van de deelnemers vindt het scheiden van kunststof belangrijk, maar de wijze van inzamelen is bepalend voor het succes. Volgens het onderzoek zouden de meeste inwoners het toejuichen, als de gemeente het plastic afval komt ophalen. Ervaringscijfers van andere gemeenten laten zien dat na de introductie van een ophaalsysteem er dubbel zoveel plastic afval gescheiden wordt aangeboden. Een haalsysteem met bakken levert zelfs een verdrievoudiging op. De gemeenteraad moet zich nog wel over de invoering van een nieuwe kliko uitspreken.

advertentie
advertentie