Zeventien aanhoudingen na scannen kentekens

27 november 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De afgelopen weken hebben de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de politie in verband met woninginbraken een ANPR-auto ingezet. In totaal werden 17 personen aangehouden.

De gemeente wordt vanwege haar ligging en de vele toegangswegen regelmatig bezocht door woninginbrekers. De politie constateert dat in de gemeente naast lokale inbrekers, vooral inbrekers uit de randstad actief zijn.

In week 46 en 47 heeft de politie in goed overleg met burgemeester Frits Naafs een ANPR-voertuig (Automatic Number Plate Recognition) ingezet om kentekens te scannen. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor toestemming gegeven. In het kentekenherkenningssysteem staan kentekens opgeslagen. Dit zijn kentekens van voertuigen van personen die eerder onder verdachte situaties zijn gecontroleerd, of van personen die nog boetes hebben openstaan. Daarnaast bevat het systeem kentekens van voertuigen van woninginbrekers uit het hele land, die eerder zijn aangehouden voor woninginbraken. Zodra het systeem binnen de gemeentegrenzen een 'verdacht' kenteken herkent, wordt de bestuurder gecontroleerd.

Privacy

Inwoners hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy. Het systeem is nadrukkelijk niet gericht op kentekenregistratie. Er werd alleen gescand en er werden geen gegevens opgeslagen. Alleen wanneer een voertuig de ANPR-auto passeerde en er sprake was van een match met de in het systeem ingevoerde kentekens, werden de bestuurder en overige inzittenden gecontroleerd.

Resultaten

De actie was vooral gericht op het voorkomen van woninginbraken en het aanhouden van woninginbrekers. Uiteraard lag de focus breder dan op alleen woninginbraak. Ook gesignaleerde personen of bestuurders met openstaande boetes werden aan de kant gezet. In totaal heeft de politie 17 personen aangehouden voor wisselende feiten zoals heling, inbraak, diefstal, wapenbezit, rijden onder invloed en bezit inbrekerswerktuigen. Vergeleken met vorig jaar lag gedurende deze twee weken het gemiddeld aantal inbraken een stuk lager. In week 46 waren er dit jaar zes inbraken. In week 47 waren dit er twee. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog twaalf en dertien.

Vervolg

Willem van de Vliert, teamchef van de politie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, en burgemeester Frits Naafs geven aan tevreden te zijn met deze actie en de behaalde resultaten. ,,Wij zijn van plan om deze gerichte actie in het nieuwe jaar met enige regelmaat te herhalen. Mede door deze actie is duidelijk geworden dat de gemeente veel last heeft van mobiel banditisme."

advertentie
advertentie